Ženské vajíčko často bojuje proti spermiím vybraného partnera

Většina žen si vybírá partnera podle celé řady vlastností a kritérií. Někdy si však zvolí muže, který k ní není biologicky kompatibilní. A tak ženino vajíčko do sebe nepustí jeho sperma. Dvojice se pak marně snaží počít dítě a často končí na klinice asistované reprodukce. Vědci ze Švédska vůbec poprvé potvrdili, že je to vajíčko, co rozhoduje o oplození. A pokud ví, že sperma není kvalitní a muž geneticky kompatibilní, nepustí ho ke svému jádru a nenechá se jím oplodnit.

Navíc platí, že vajíčko vylučuje chemické látky, které přilákají spermie a vpustí ho do své cytoplazmy k oplodnění častěji u těch mužů, kteří nejsou ženiným stálým partnerem.

„Očekávali jsme, že ženina vajíčka budou lákat zvlášť sperma jejího partnera, ale to jsme nepotvrdili. Ve skutečnosti ženina vajíčka lákala více sperma cizích mužů. Tyto objevy by nám mohly pomoci při řešení řady problémů s početím,“ uvedl profesor Daniel Brison z Manchester University.

Mechanismus vysvětluje, proč je řada jinak poměrně zdravých párů neschopná počít dítě.

„Interakce mezi lidskými vajíčky a spermiemi závisí na identitě ženy a muže,“ dodává doktor John Fitzpatrick ze Stockholmské univerzity, který na výzkumu spolupracoval.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat