Sexuální nostalgie o bývalém partnerovi zavání pěkným průšvihem

Partnera milujete a v posteli si vyhovíte. Tak proč se vám v myšlenkách pořád dokola objevují vzpomínky na bývalého milence? A kdy tahle sexuální nostalgie zavání partnerským průšvihem?

Každý má nějakou sexuální minulost. A právě ta formuje naši osobnost i touhy. Jenže čeho je moc, toho je příliš. Fantazírování o minulých sexuálních partnerech sice může být vítaným zpestřením ve stávajícím partnerství (vždyť snít můžete o čemkoli), ale také dost závažný problém.

Vodítko k lepším zítřkům, ale i slepá ulice

V analýze (1) tří studií publikovaných ve Věstníku osobnosti a sociální psychologie (Journal of Personality and Social Psychology) vědci hledali souvislosti mezi vzpomínkami na bývalé vztahy a udržováním sexuální spokojenosti. Podle autorky studie a psycholožky Amy Muise stále se opakující sny a fantazie o sexu „kdysi dávno“ v tom horším případě symbolizují nedostatek naplnění v aktuálním vztahu. Prostě vám v něm něco chybí, tak hledáte záchytný bod – ve své hlavě.

To nejlepší převeďte do současnosti

Sexuální nostalgie vlastně poukazuje na nenaplněné potřeby (2).  Pokud si uvědomíte, co a jak chcete zlepšit, může vás to posunout vpřed. Třeba v mysli vzpomínáte, jak si ex pohrával s vaším tělem dlouhé minuty, stupňoval vzrušení a měl radost, když vás mohl v klíně laskat jazykem. Klid, nejste v tom sama. Němečtí vědci odhalili, že tři čtvrtiny mužů si při souloži s partnerkou představují někoho jiného, nejčastěji expřítelkyni (3). Řešení se však vyloženě nabízí. 

Četla jsem, viděla a slyšela. Jak inspirativní!

Není nic jednoduššího, než stávajícímu partnerovi naznačit, že můžete změnit styl vašeho milování (a trochu ho přiblížit vašim přáním). „Co kdybychom zkusili sex se zavázanýma očima? Jo a strašně mě baví, když předehru prodloužíš. Maximálně se pak uvolním.“ (Nepoužívejte přímou kritiku, ale jděte na to oklikou, partner by totiž nešikovně vyřčené výtky nemusel přijmout.) Věnujte si pár týdnů, uvidíte, že můžete ze dvou osob (ex a partnera) čerpat jen to nejlepší. Nějak to nezabralo? Pak se citově nedokážete odpoutat.

Když máte zařazenou zpátečku

Inspirovat se vzpomínkami je jedna věc, uvíznout v časoprostoru druhá. Váš vztah je v ohrožení. A to poznáte tak, že na bývalého partnera (či partnery) myslíte častěji než na toho aktuálního. Ba co co hůř, cítíte výčitky. V takovém případě je vhodné přesně určit, proč se vaše mysl vrací zpátky po časové ose. Zkrátka a dobře je nejvyšší čas vyjasnit si, co vlastně v životě chcete (4).

Zpátky na zem!

Popřemýšlejte, jestli váš současný vztah má cenu. Pokud ano, posilujte ho a nechte milenci prostor pro vytváření nových sexuálních zážitků, které přehluší ty minulé. Experimentujte, bavte se a vnímejte partnera všemi smysly. Jedině tak mu dáte šanci, aby ukázal, v čem je lepší než vaši milostní „nebožtíci“, které si možná v mysli pouze idealizujete (4).

Zdroj: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886919303320, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32172674/, (3) www.psychologytoday.com/intl/blog/fulfillment-any-age/201411/why-we-fantasize-about-other-partners, (4) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí na slanině

(2 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat