Úspěšný vztah stojí na vzájemné oddanosti

Kanadští psychologové použili umělou inteligenci při vyhodnocení výzkumu kvality vztahu u jedenácti tisíc párů. Zaměřili se na to, co úspěšné vztahy, v nichž jsou oba partneři spokojení a šťastní, definuje. A z výsledků je jasné, že jsou to vzájemná oddanost partnerovi a pocit intimity ve vztahu.

Nejsilnějším předpokladem pro pevný a funkční vztah je, když jsou si partneři vzájemně oddaní, a ten druhý přitom oddanost pevně vnímá a cítí. Na druhém místě je potom pocit intimity ve vztahu, která poskytuje oběma partnerům pocit bezpečí. Dobrý vztah stojí také na vzájemně projevované úctě, lásce a kvalitním sexuálním životě, ve kterém se oba partneři cítí být uspokojení (1).

Nejčastější rizikové faktory

Naopak silným předpokladem pro krach vztahu jsou deprese u jednoho z partnerů či u obou partnerů a také úzkostná citová vazba jednoho z partnerů. Podstatnější je to, jak se člověk chová ve vztahu, jaký je partner, než jaký je jako svobodný nezadaný člověk (1).

A jak zažehnout ve vašem vztahu znovu jiskru (2)?

Dneska máme rande, miláčku

Zamyslete se – kdy jste naposledy měli večer jen a jen pro sebe? Spousta párů, které spolu žijí již nějaký ten rok, dělá zásadní chybu, když úplně rezignuje na „randění“. Takže pošlete děti k babičce, poproste kamarádku o hlídání, zakažte si na jeden večer mobilní telefony a vyrazte na večeři nebo se přitulte na gauči a se sklenkou něčeho dobrého sledujte filmy.

Nelehké rozhovory

Máte pocit, že vám to nějak přestává klapat. A tak situaci rozeberete s kolegyněmi, s kamarádkami, možná i s rodinou… Ovšem s jedním člověkem ne – s partnerem či partnerkou. Přitom těch se to týká nejvíc! Nebojte se vyjít s pravdou ven, nastínit svoje pocity a obavy, promluvte si o tom, co se ve vztahu změnilo. Jistě, někteří muži nejspíš nebudou sdílní hned napoprvé (a možná ani ženy), ale nevzdávejte se. Vaše okolí za vás problémy ve vztahu nevyřeší…

Zaměřte se na sebe

A teď tím nemyslíme jen jeden na druhého, ale také na sebe sama. Často totiž nespokojenost ve vztahu pramení z nespokojenosti s vlastním životem a směřováním. Vlastní problémy pak přenášíte i na partnera či partnerku a krize je na světě. Zamyslete se, jestli nejste náhodou příliš vytížení, unavení, nešťastní… A změňte to, jak jen to půjde! Vyhraďte si čas pro sebe a své koníčky. A stejně tak ho poskytněte partnerovi/partnerce.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2891543/, (2) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat