Nepříjemné stavy vyřeší doteky partnera

Že nám jsou doteky našeho partnera příjemné, víme všichni. Ovšem výsledky jedné studie ukazují, že takové doteky mohou mít daleko pozitivnější dopad, a to především v nepříjemných situacích.

Že lidé zrcadlí mimikou, gesty a postavením těla svoje podvědomí je známé už dlouho. Pavel Goldstein z univerzity v Coloradu ale zjistil, že mezilidská synchronizace funguje i na anatomické úrovni. A sice mezi lidmi, kteří se opravdu upřímně milují.

Stejný rytmus

Výzkumy ukazují, že srdeční rytmus, dech, a dokonce mozkové vlny páru se shodují, pokud jsou partneři emocionálně velmi pevně spjati. Těžko uvěřit, ale Goldstein se domnívá, že tak je možné za určitých okolností regulovat i vnímání bolesti. Tento fenomén zpozoroval poprvé u narození svojí dcery. Během porodu držel ruku své ženy a rychle poznal, že vzájemný dotek její bolesti zmírnil.

Opravdu můžeme dotekem zmírnit utrpení?

Přesně to chtěl následně Goldstein ve své studii zjistit. U 22 heterosexuálních párů tak nechal změřit srdeční tep. Ženy následně v rámci studie podstoupily lehké popálení na ruce. Jedenáct mužů se potom smělo své ženy dotknout, zatímco druhá polovina musela bolesti zkrátka  jen přihlížet. A výsledky skutečně potvrdily, že se sice srdeční tep žen při bolesti zvýšil, ovšem jakmile došlo k doteku manžela, tep se rychle srovnal na jeho úroveň. A čím více empatický muž vůči své ženě byl, tím lépe to fungovalo.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat