Někteří muži trpí po sexu stejně jako ženy

Obvyklá reakce po orgasmu? Štěstí, radost, souznění s partnerem, ale i úleva nebo únava. Některé ženy však po milování brečí, potýkají se s výkyvy nálad a trpí nízkým sebevědomím. Bohužel, s těmito stavy se potýká i více než třetina mužů! Jak se k nim zachovat?

Prostě relax. Pozvolna klesají hladiny hormonů, dostavuje se sladké opojení a maximální uvolnění. Tedy aspoň většinou. Psychologové upozorňují na výskyt negativních pocitů, kupříkladu neklidu, podrážděnosti a smutku, kterému se říká postkoitální dysforie. Ta přichází po jinak dobrém sexu, u kterého nic nenasvědčuje tomu, že by něco mohlo být v nepořádku. Tak co je špatně?

V rozporu s obecnými předpoklady

Vlastně všechno probíhá tak, jak má, jenže pak bez zjevného vysvětlení přijde zlomová chvíle. Pláč a rozčarování. Uvedený fenomén se v dřívějších letech spojoval převážně se ženami, ale již se jí, že v ohrožení jsou i mužské subjekty. Podle studie publikované v časopise Journal of Sex and Marital Therapy se s postkoitální dysforií setkává více jak třetina majitelů penisů, což vyplynulo z výpovědí 1 208 sexuálně aktivních pánů.

Faktor, který ukazuje na budoucí potíže

Vědce zajímalo, zda vzorek mužů za poslední čtyři týdny nebo minimálně jednou v životě zažil nevysvětlitelnou slzavost, smutek nebo podrážděnost po sexuální aktivitě. Dotazníky rovněž zahrnovaly Kesslerovu stupnici psychologické tísně, s jejíž pomocí se měří úroveň nepohodlí. Součástí studie také bylo šest otázek hodnotících minulé zkušenosti s emočním, fyzickým nebo sexuálním zneužíváním. Subjektům byly navíc položeny dotazy zaměřené na sexuální dysfunkce (předčasnou či zpožděnou ejakulaci, poruchy sexuální touhy a podobně).

Pomoc, můj partner „zhasl“

Výsledky ukázaly, že 41 % mužů zažilo v určitém okamžiku svého života nevysvětlitelné negativní pocity po sexu. 20 % z dotazovaných mužů uvedené potíže datovalo do posledních čtyř týdnů. Jen něco přes 4 % mužů hlásilo celoživotní a pravidelnou postkoitální dysforii. Ta má spojitost s psychickými potížemi a sexuálním zneužívání z dětství, stejně jako se sexuálními dysfunkcemi a sníženým sebevědomím vinou aktuálních nelichotivých zážitků v posteli. Stát se to tedy může naprosto každému. Víte, jak se zachovat?

Dohra jako prevence i lék

„Bylo zjištěno, že páry, které se po sexuální aktivitě věnují mluvení, líbání a mazlení, vykazují větší sexuální a vztahovou spokojenost, což dokazuje, že dohra je pro intimitu a pouto mezi partnery nesmírně důležitá,“ uvedl autor studie Joel Maczkowiack s tím, že i muži potřebují uchlácholit a vědět, že se o své milenky a partnerky mohou opřít. Poskytujete jim dostatečnou emociální podporu? I pouhé láskyplné objetí se počítá!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat