Z věrnosti se stává nereálný přežitek

Věrnost je v mnoha vztazích ta nejdůležitější hodnota. Je ale nekonečná sexuální věrnost skutečně reálná?

Žít spolu v nekonečné lásce a věrnosti až za hrob je pro mnoho lidí představa ideálního vztahu. Jiní naopak vyhlašují téměř válku, pokud po nich někdo chce slib monogamního svazku až do konce dní. A od té doby, co existuje internet, explodovaly možnosti i jiných cest než monogamie.

A jako u všech jiných ideálů, je i u věrnosti laťka nastavená hodně vysoko, Alespoň pokud se jedná o sexuální věrnost. Ale existují páry, kteří si jsou věrní, a přitom ani trochu nelitují, ba dokonce vypadají, že jsou šťastní. Existuje ještě skutečná věrnost?

Je věrnost až za hrob reálná?

Věrnost je pro mnohé velmi důležitá. Proto začíná mnoho párů s dobrým předsevzetím nepodvádět se. Otázka ovšem je, zda se myslí sexuální nebo emocionální věrnost. Tak by bylo dobré si hned na začátku ujasnit, jak si který z nich věrnost představuje, aby pak nedocházelo k nechtěným nedorozuměním.

A i přes dobré úmysly, plyne život někdy tak, že je občas velmi těžké „odolat“. Záleží tedy vždy na vlastní disciplíně nebo na umění „jít nástrahám z cesty“. Existují lidé, kterým nepřijde ani na mysl, že by si začali něco s někým jiným. Jiní se naopak velmi snaží odolat, ne vždy to ale vyjde. A někteří nemají chuť něčeho se vzdávat a jsou v otázce věrnosti velmi „flexibilní“. A protože život píše různé příběhy, není na začátku vždy hned možní říct, jak kvalitní vztah bude – a to bez ohledu na dodržování nebo nedodržování věrnosti.

Kdy bije věrnost na poplach

Nikdo nás samozřejmě nenutí poohlížet se jinde, ale když to člověk přece jenom udělá, poukazuje to na to, že ve vztahu něco chybí. Některé vztahy se pak pokouší to chybějící ve stávajícím vztahu zase najít, jenom aby nemusel být nevěrný nebo se rozejít. To může být například dobrý sex. Sice to není právě jednoduché, ale i v dlouhodobém vztahu to jde.

A protože to je případ mnohých z nás, jsou nenaplněné potřeby častým tématem párové terapie. Pocit nedostatku často vyžaduje velmi intenzivní práci a mnohem užší spojení partnerů. Ale je tak možné i hrozící nevěře zabránit a znovu s partnerem souznít.

Zdroj: názory autora, psychologytoday.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat