Typické hádkové téma, které podporuje rozvodovost

Rozumíte si, milujete se, v posteli vám to klape a také vychováváte děti. Jenže stejně se s největší pravděpodobností rozvedete, pokud si partnerem nerozumíte v jedné zásadní životní oblasti. Která to je a kdy zvony bijí na poplach?

Hádky bývají přirozenou součástí vztahů. Pokud jsou věcné a konstruktivní, umějí pročistit „těžký vzduch“ a vnést do partnerství harmonii. Některé problémy ale sahají mnohem hlouběji a pouhá výměna názorů nestačí. Jistá studie zjistila, že pokud se s manželem neshodnete na této jediné věci, vzniká dvakrát větší pravděpodobnost rozvodu.

Choulostivá záležitost? Peníze!

Výzkum provedený vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu (UCSD) a publikovaný v časopise The Economic Journal analyzoval data shromážděná od 5 300 německých párů v letech 2004 až 2017. Akademici se zajímali o úroveň vzdělání, kulturní prostředí, náboženství, region původu, ale i finanční zázemí dvojic, spokojenost se vztahem a nejčastější téma hádek. Ukázalo se, že peníze mají větší moc, než odborníci předpokládali. Tedy nejen ony samotné, ale spíš postoj k nim.

On mluví o voze, vy o koze

„Hádky o peníze se obvykle uvádějí jako jeden z hlavních důvodů rozvodu, ale ono jde spíš o to, jak se na finance jedinci žijící v páru dívají,“ nechala se slyšet Marta Serra-Garcia, docentka ekonomie a jedna z autorek studie. Jak si její slova vysvětlit?

Když jeden z dvojice má „velké oči“, utrácí zbytečně, se svým protějškem skoro vůbec nic nekonzultuje a peníze bere jako pouhý nástroj radosti, rozkoše a potěšení, ohrožuje svými neuváženými finančními rozhodnutími celou rodinu. A vlastně podkopává důvěru jednoho ve druhého plus společnou budoucnost.

Dvakrát měř a jen jednou řež

„Pokud mají manželé různé rizikové preference, tedy pro každého z nich mají peníze jinou hodnotu, často se neshodnou na společných a velmi důležitých investicích do manželství,“ dodala vědkyně, jež poukázala na to, že finanční nezodpovědnost jeho nebo její vytváří dlouhodobé neshody. Prvních varovných signálů si přitom lze všimnou už při seznamování.

Pokud při námluvách zjistíte, že ten okouzlující muž razí heslo „dnes žiju a utrácím, zítra se uvidí“, zatímco vy měsíčně dáváte stranou určitý obnos na horší časy, můžete počítat s tím, že vám vědci nedávají příliš velkou šanci „na přežití“. 

Zdroje: res.org.uk,https://rady.ucsd.edu/docs/The%20Impact%20of%20Financial%20Education.pdf







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat