Zbavte se studu v posteli

Co dělat, když se vám při sebemenším studu zčervenají tváře a vy záříte jako rajče do dálky? Následující kroky vám pomohou se konečně přestat stydět.

Také byste se někdy nejraději studem propadli do země? Nebo se stále častěji ocitáte v situacích, kdy vás vaše červené tváře prozradí? Většina lidí se stydí v situacích, kdy se chovají jinak, než je běžné. Silné rozpaky potom následuje pocity viny za to, že prolomili sociální tabu. Kromě toho se lidé, kteří se stydí, cítí nazí a zranitelní, protože by mohli být „odsouzeni“ svým okolím.

Stud škodí duševnímu a fyzickému zdraví

Nedávné studie ukázaly, že stále se opakující pocit studu nejen že posiluje nízké sebevědomí, ale zapříčiňuje také stavy strachu a depresí. Studie, která byla zveřejněná v mezinárodním časopise „Journal of health Psychology“, zkoumala účinky psychické pohody na fyzické zdraví a zjistila, že stud dokonce může být příčinou stále se vracejícího oparu.

Co tedy dělat, když si se studem nedokážete poradit? Sice není noc, co by vám pomohlo se studu zbavit úplně – a to je vlastně i dobře – ale existují tři kroky, jak ho ve většině případů překonat.

O svém studu mluvte

Stud je stále ještě téma, o kterém se příliš nemluví. Často ho cítíme, aniž bychom přesně věděli, proč je nám ta která situace trapná. Najděte si proto osobu, které důvěřujete a o svém studu ji povězte. Potom, co řeknete svoje obavy nahlas, uvidíte, že nic není tak divoké, jak se zpočátku zdá.

Trénujte sebevědomí

I když jsme sami sobě největšími kritiky, je důležité, nebýt na sebe tak tvrdý. Soucit není něco, co byste mohli cítit jen k druhým lidem, ale i k sobě samému. Představte si, co byste ve stejné situaci poradili své kamarádce – byli byste na ni také tak tvrdí?

Zasmějte se sami sobě

Poslední krok, jak překonat vlastní stud, spočívá v tom, dělat, že vám nic není trapné nebo nepříjemné. Tento druh expoziční terapie by měl dlouhodobě vést k tomu, že změníte svůj způsob myšlení a úroveň studu přirozeně klesne. Až se tedy budete příště zase stydět, nedejte na sobě nic znát. Nebo ještě lépe – zasmějte se tomu!

Zdroj: názory autor, birdie.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat