V manželském svazku jsme šťastnější

Téměř čtvrtina dospělých v České republice nežije v manželství. Proč? Vědci se pokoušeli zjistit, zda jsme v manželství skutečně šťastnější.

Zamilovat se, zasnoubit a vzít – to je v mnoha vztazích běh na dlouhou trať. Šance najít toho pravého nebo tu pravou je 50 na 50. A ani když ho najdeme, není pohádkové „šťastně až do smrti“ jisté. Podle studií jsou lidé v manželství nebo partnerství šťastnější než svobodní. Zní to logicky?

Kdy jsou manželky šťastnější než ty nezadané

Štěstí se nedá počítat jako housky na krámě. Jak taky měřit subjektivní pocit… Lze ovšem dokázat, že krátce před a po svatbě je patrný nárůst pocitů štěstí. Pak tento pocit postupně klesá. Říká se tomu „líbánkový efekt“. Pak si pomalu zvykáme na dobré, ale i špatné pocity ve hře života. Nikdo není pořád šťastný jako první den v nové práci. Neznamená to, že jsme nešťastní, jen že se náš pocit štěstí vyresetoval na tovární nastavení.

Říkejte raději „ne“ než „ano a uvidíme.“

Říkat ne a zbavit se zbytečného balastu je emocionálně velmi osvobozující. Vezměte svůj život do vlastních rukou a uvidíte, jestli potom budete šťastnější. A pokud ne, pak je to „Sbohem má lásko.“ Nic proti manželství, i líbánková fáze může být velmi dobrá, ale každý z nás zná minimálně jeden pár, který si měl svatbu lépe rozmyslet. Na druhou stranu studie uvádí, že v případě, že si vezmete svého nejlepšího přítele, je šance na šťastné manželství mnohem vyšší.

Manželství není dnes už nutnost, ale ani přežitek. Ano, svobodný život má své nesporné výhody, kdy můžete poznat své limity a hodnoty. Což je dobré udělat dříve, než se až do konce života připoutáte k nějakému muži. Naštěstí ani to ale dnes už nemusíme brát doslova.

Zdroj: názory autorky, https://ifstudies.org/blog/does-marriage-really-make-us-healthier-and-happier, https://www.fatherly.com/love-money/signs-of-happy-marriage-that-lasts/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat