Dehydratovaná vagina není jen mýtus

O dehydratované pleti se toho napsalo už hodně, ale jak je to s dehydratovanou pochvou? Skutečně má, co potřebuje? Ukažme si prstem na viníky, kteří ji připravují o potřebnou závlahu!

Pochva je důmyslný, samočisticí a velmi dokonalý systém ženského těla, který se však může potýkat s nerovnováhou dobrých kvasinek a bakterií přítomných ve vaginálním mikrobiomu. Zaznamenáte-li pálení při močení, svědění, zarudnutí nebo bolestivost v oblasti vulvy, pravděpodobně vás sužuje nějaký druh infekce (1). Ale co když nepohodlí prožíváte přímo při sexu a vaše intimní partie jsou citlivější než kdy dřív? Dejte si pozor, vašemu klínu chybí závlaha, o kterou ho připravily tyhle věci!

Nevhodná kosmetika

Používání parfémovaných, chemických mýdel a hygienických výrobků napuštěných nežádoucími látkami (vložky a tampony by mohly vyprávět) je jednou z příčin dehydratace vaginy. Ta ve skutečnosti může zasahovat do množství a rovnováhy zdraví prospěšných kvasinek a bakterií, což vede ke kvasinkovým infekcím (2). (Ženy s vulvální suchostí si často všimnou podráždění, když si oblékají spodní prádlo.)

Hormonální výkyvy

Estrogen je hormon, který hraje velkou roli při udržování ženského zdraví a s ním související psychické pohody. Kromě jiného pomáhá udržovat vaginální lubrikaci. Jenže v menopauze jeho hladiny klesají, což vede k dehydratované pochvě. Vaginální suchost však čas od času v produktivním věku trápí minimálně každou druhou ženu, například po porodu, během kojení či při onkologické léčbě (2).

Antikoncepce

Antikoncepce má jisté vedlejší účinky a na ženy působí různě. Obvykle však její vinou v ženském těle cirkuluje jen malé množství estrogenu, takže si dámy po jejím nasazení stěžují právě na dehydrataci vaginy. Jedním z řešení je užívání pilulek s vyšším obsahem tohoto hormonu (2).

Kouření

Kouření je kapitola sama o sobě. Po cigaretě máte sucho v ústech? Pak věřte, že v klíně je to úplně stejné. Cigaretový dým zkrátka vysušuje sliznice a navíc škodí plicím (2).

Stres

Ano, i stres a úzkost patří k příčinám dehydratované vaginy. Je tomu tak proto, že napětí vede k hormonální nerovnováze, která negativně ovlivňuje pH v pochvě (2).

Jaké máte možnosti?

Nabízí se eliminace výše uvedených zlozvyků a úprava životního stylu, pak taky hormonální substituční terapie, lubrikanty a hydratační krémy, pestrá a vyvážená strava s dostatkem živin, jejíž součástí by měly být přírodní fytoestrogeny (ke zdrojům patří červený jetel nebo sója). Dále je žádoucí navýšit pitný režim a pravidelně se hýbat. Pokud potíže přetrvávají, navštivte svého gynekologa (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6008313/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459216/, 






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat