Sexem k lepší paměti

Nějak vám vynechává poslední dobou paměť? Možná je to tím, že trochu zanedbáváte intimní manželské povinnosti. Sex je totiž zaručeným lékem i zbraní proti zapomětlivosti! Nedáte si první dávku téhle medicíny už dnes večer?

Porucha paměti? To je pořádný strašák! Jen si představte, jaké by to bylo, kdybyste se zítra ráno probudili a nemohli si vzpomenout na heslo k e-mailu ani to, kde jste zaparkovali auto. Ovšem řekněme si upřímně, že něco takového se klidně může stát. A to poměrně snadno!

Jistý si nemůže být nikdo

Příčin zapomnětlivosti bývá tolik, že je dosti nepravděpodobné, abyste ve svém životě žádnou nepotkali. Seznam rizikových faktorů zahrnuje přirozené stárnutí, úrazy hlavy, poruchy štítné žlázy nebo arteriální hypertenzi. Počítá se mezi ně i diabetes, spánková deprivace, deprese, konzumace alkoholu, kouření, stres a užívání některých léků. Opomenout se nedá ani nutriční deficit a poměrně nový nešvar, kterým je nechvalně známý postcovidový syndrom (1, 2). Jenže co s tím? Mezi typická a omílaná doporučení patří trénink mozku. Luštit křížovky vás ale nebaví a sudoku nechápete. Příliš si nepotrpíte ani na sport, který tomuto orgánu v mnoha směrech svědčí. Co tedy zbývá? Je tu ještě jistá možnost – zkuste sex!

Zlato, zhasni. Jdeme cvičit hlavu!

Ano, je to tak. Proti poruchám paměti se dá zabojovat sexem. Alespoň tedy podle australské studie, jejíž poznatky cituje magazín Archives of Sexual Behavior (3). Hlavní autor, kterým je vědecký výzkumník Mark Allen z university ve Wollongongu, se svým odborným týmem analyzoval data šesti tisíc dobrovolníků. Finální rozbor následně prokázal, že respondenti s častými sexuálními aktivitami vykazují lepší paměť i obecnou mozkovou výkonnost. Je to prý dáno tím, že intimita stimuluje část mozku zvanou hipokampus, která se mimo jiné „stará“ o uchovávání vzpomínek, orientaci v prostoru i emoce. No vida, kam se hrabou ty nudné křížovky a hádanky! Na tomto vášnivém „léku“ je dobré i to, že nemá nežádoucí vedlejší účinky.

Zdroje:  (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5657245/, (2) www.health.harvard.edu/blog/7-common-causes-of-forgetfulness-201302225923, (3) www.link.springer.com/article/10.1007/s10508-018-1193-8







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat