Muž bez orgasmu není chybou ženy

Bolí vás ústa i obě ruce, protože se již dlouhé desítky minut snažíte muže přivést k vyvrcholení. Nedaří se. Navzdory tomu, že zkoušíte různé techniky a rozhodně se neflákáte, není výsledek vůbec žádný. Máte si vyčítat svoji „neschopnost“?

Trochu se opil, v práci má nějaké starosti a zrovna padá únavou. To, že muž nedospěje k orgasmu, je pochopitelné a normální, ostatně, není stroj, který by na počkání chrlil semeno. Pokud se však situace opakuje v pondělí, ve středu, v pátek i v sobotu, a to několik týdnů po sobě, jedná se o něco vážnějšího.

Ne každému je orgasmus souzen

Anorgasmie (1) u mužů nastává, když samec není schopen orgasmu z normální sexuální stimulace – pohlavním stykem, nekoitálním drážděním ani masturbací, přičemž potíže přetrvávají a opakují se. Za primární anorgasmii se pak označuje stav, kdy muž vyvrcholení nikdy neměl (postihuje muže po celý jejich sexuální život), při sekundární anorgasmii vyvrcholení sice dřív prožil, ale nyní jej není schopen. (Některé výzkumy zjistily, že přibližně 1,5 z každých 1000 mužů je postiženo primární anorgasmií, přičemž asi tři až čtyři procenta mužů ve věku do 65 let jsou postižena sekundární anorgasmií) (2). Je to vaše vina? Dráždíte partnera špatně, málo či krátce?

Příčiny mužské anorgasmie

Všeobecná anorgasmie u mužů je relativně neobvyklá a je obvykle způsobena zdravotními problémy nebo léky, konkrétně antidepresivy a obecně medikamenty ovlivňujícími hladiny hormonů (1). S vyvrcholením se moc nepřátelí ani hypertenze či cukrovka. Zároveň se sluší uvést, že vysoké dávky nebo chronické užívání alkoholu orgasmus bojkotuje stejně jako kokain nebo amfetaminy (3). Pokud vyloučíte všechny tyto možnosti, na kterých se nepodílíte, pak už zbývá jen úzkost z výkonu.

Psychika jako jedna z možností

Někteří muži totiž prožívají záchvaty anorgasmie a při představě, že v minulosti selhali, podléhají panice z toho, že se situace bude opakovat. Vinou toho se dostávají do stavu, kdy se strašně snaží orgasmu dosáhnout, ale zároveň se nemohou dostatečně uvolnit a připravit podmínky pro úspěšné skórování. Sem tam se také stává, že preferují jiné způsoby stimulace, než jaké jim nabízíte. (Samci masturbují způsobem, který se v některých případech obtížně napodobuje.) Ať už za absencí orgasmus stojí cokoli, pokuste se odhalit pravý důvod, ať víte, jak máte postupovat (4).

Vhodná řešení

Při nevhodné medikaci je žádoucí požádat lékaře o jinou možnost, při psychických problémech o sexu hodně mluvte a poukazujte na to, že vyvrcholení není to hlavní (úzkost z výkonu, problémy s důvěrou nebo negativní postoje k sexu je užitečné prokonzultovat se sexuálním koučem nebo sexuálním terapeutem), u kopírování masturbačních návyků partnera požádejte, aby vám ukázal, jak konkrétně s penisem máte a můžete zacházet (5). Komunikace je vždy klíčová! Zároveň myslete na to, že cokoli více než jeden drink může snížit sexuální funkce. Proto milování nespojujte s alkoholem ani drogami.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4816679/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6127532/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4896089/, (4) názor autora, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1239436/






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat