I pánské chlouby se dotýká proces stárnutí

Partner už oslavil čtyřicítku a souběžně s tím si začíná stěžovat, že „není nejmladší“? Tím to jenom začíná! Připravte se i na další „komplikace“. Třeba to, že jeho pánská chlouba časem může změnit tvar i velikost!

Ženy mají jednu obrovskou výhodu. Jejich pochva nestárne. Vypadá stejně, ať je její majitelce 18 nebo třeba 50 let. To muži takové štěstí nemají. Penis během života prochází řadou změn, přičemž většinu z nich řídí primární mužský hormon testosteron (1).

Jak všechno začíná?

Někde mezi 9. a 15. rokem hypofýza uvolňuje hormony, které říkají tělu, aby spustilo produkci testosteronu. Varlata, šourek, penis a pubické ochlupení během puberty začínají růst. Hladiny testosteronu vrcholí v pozdním dospívání až po 20 letech věku (2). Naopak klesající hladinu testosteronu (andropauzu) muži začínají ve větší míře pociťovat kolem 45. roku. Ten se dá považovat za zlomový (3).

Jak hladina uvedeného hormonu klesá, alfa samci zaznamenávají věci, které jim rozhodně nedělají radost. Ochlupení na těle řídne a může začít šedivět, dostavuje se nejen únava, podrážděnost a snížená chuť na sex, ale na dveře ložnice klepou už i erektilní dysfunkce a deprese – většinou způsobené tím, že muž není tak výkonný jako dřív (3). Nebo si to aspoň myslí.

Kratší a tenčí

Co se týče velikosti penisu, pokud je na stydké kosti těsně nad pyjem víc tuku, může tato oblast ochabnout a vypadat menší. Dočasně pouze vizuálně. Ovšem s plynoucím časem se pánská chlouba skutečně zkracuje a je užší. Urologové apelují, že pokud si muž v 70 letech penis přeměří, může zjistit, že rozdíl s pubertálními roky činí dva až dva a půl centimetru. Je to dáno horším prokrvením a postupnému ucpání tepen v penisu (4).

Doba, kdy je empatie velmi důležitá

S úbytkem testosteronu také penis ztrácí své okolní ochlupení, přichází o svoji tmavě růžovou barvu (opět vinou menšího průtoku krve), produkce spermií se zpomaluje, rozkrok již není tak vnímavý a citlivý jako dřív, zhoršují se potíže s erekcí a dosahováním orgasmu (4). Lékaři v takových chvílích dnes a denně opakují, že změny pohlavních orgánů jsou normální součástí stárnutí, a pokud vy nebo váš partner v posteli zaznamenáte nějaké abnormality či problémy, dají se většinou řešit. Stačí se poradit s odborníkem.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526128/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534827/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1502317/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1476110/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat