Život s koitofobií

Všude slyšíte, jak je sex zábavný a jak je zdravý. Ale co když se vám z pouhého pomyšlení na něj udělá špatně?

Existuje obrovská škála fobií: z jehel, hadů, krve... ale také ze sexu. 

Co je koitofobie

U lidí, kteří trpí tím, co je známo jako koitofobie, se vyvine obrovský strach z pohlavního styku. Zejména ženy se obávají poranění v oblasti genitálií nebo nakažení pohlavně přenosnými chorobami. Proto se vyhýbají fyzické blízkosti a sexuálním i romantickým vztahům. Tito lidé se často izolují, aby se ochránili, nebo aby nemuseli sdílet strach. To často není nejzdravější způsob. 

Strach se obvykle projevuje poměrně rychle: Koitofobii mohou vyvolat i erotické filmové scény nebo rozhovor o sexu. Je to podobné jako u úzkostné poruchy. Hlavní příznaky jsou panický záchvat, otřesy, nevolnost, pocení, silná bolest hlavy, fyzické napětí, křeče, depresivní fáze nebo deprese.

Původ strachu

Podle vědy to závisí na dvou faktorech, a to na dětství a genetice. Předpokládá se, že asi třetina rizika vzniku duševní poruchy je dědičná. 

Lidskou sexualitou a její složitostí se, jak známo, intenzivně zabýval už Sigmund Freud. Podle jeho teorie psychoanalýzy pocházejí sexuální problémy také z dětství. Zejména je jim vystaven, když rodiče dávají svému dítěti falešný a nezdravý pohled na sex, ať už je příliš pozitivní nebo příliš negativní. Svým způsobem bude dítě specificky citlivé na téma sexu. 

Lze s tím něco dělat?

Pokud strach omezuje váš každodenní život, hledání pomoci, ať už u přátel nebo terapeuta, může být skvělou volbou. Protože na to nemusíte být sami!

Obecně platí, že fobie musí být diagnostikována, protože jde o duševní úzkostnou poruchu. Proto může být terapie v mnoha případech velkým pomocníkem – už jen proto, abyste si mohli vyměňovat myšlenky beze strachu, že budou souzeni nebo nepochopeni. V závislosti na tom, jak špatné příznaky, jako jsou záchvaty paniky nebo křeče v těle, je třeba upravit terapii. 

Zdroj: www.vuvatech.com/blogs/care/coitophobia-fear-of-sexual-intercourse-causes-treatments - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat