Za sexuální odtažitostí partnera mohou stát obyčejné důvody

Když má chuť na sex jen jeden, může to vyvolat spoustu otázek. Proč vás partner odmítá? Důvod se dá najít v obyčejné únavě i zvýšené hladině kortizolu.

Máte náladu na milostné laškování, ale jaksi s kým, protože partner vaše pozvání do ložnice opět odmítnul. Je snad váš vztah v krizi? Nebo ještě hůř – už ho nepřitahujete jako kdysi? Co když za tím není jedno ani druhé? Příčiny mohou být i tady. A jsou mnohem pravděpodobnější!

Stopka vášně zvaná kortizol

Náročné zaměstnání, rodinné strasti, finanční problémy – tohle všechno je podhoubím stresu, při kterém dochází ke zvýšené produkci hormonu kortizolu. Ten ovlivňuje libido u obou pohlaví, ovšem u toho silnějšího jsou následky citelnější. Mužům chronický stres značně snižuje hladinu testosteronu, což může podpořit erektilní dysfunkci. Je opravdu těžké uvažovat o nějakém milování, když vás trápí spousta jiných věcí (1).

Když stres už přeroste přes hlavu

S výše zmíněným stresem mohou souviset i následné skličující duševní stavy, jako je například úzkost či deprese. Obojí pak sexuální touhu zadupává do země. Hlavním ukazatelem klinické deprese je ztráta zájmu o věci, které vás kdysi bavily, a to samozřejmě včetně sexu. Negativní účinky přináší užívání antidepresiv, které oslabují libido, ale také zhoršují schopnost vzrušení, které je nezbytné k dosažení orgasmu (1).

Standardní vývoj dlouhodobého svazku?

Je normální, že v průběhu let vášeň ubývá a fyzická intimita není taková jako na začátku. Vztahy procházejí určitými fázemi, což je klasický vývoj. V určitém okamžiku možná budete chtít sex méně než váš partner nebo naopak více než váš partner. Jde-li o další důvody, proč je partner odtažitý, mezi ty nejčastější dle jejích slov patří i „obyčejné“ vyčerpání, nedostatek kvalitního spánku a obecně nezdravý životní styl (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8743653/, (2) názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat