Doteková terapie. Dostane vás účinně přes partnerskou krizi

Jak poplést hlavu, komu budete chtít, a navíc beze slov? Dotekem! Má totiž nevídanou sílu! Dokonce tak velkou, že už jen pouhé sledování druhých, kteří se navzájem dotýkají, může vyvolat stejnou reakci, jako kdybychom sami byli hlazeni!

Jak moc důležitý je pro člověka pouhý dotek? Neuvěřitelně! Fyzický kontakt je něco opravdu nevídaného, shodují se odborníci na mezilidské vztahy, dojaté matky a třeba i podomní prodejci, kteří se snaží „udat“ svoje zboží přes nenápadné uchopení za hřbet ruky vyhlídnuté oběti. Zkrátka, není pochyb o tom, že konečky prstů jsou mocné, a dokonce i erotické zbraně! A výzkum to jen potvrdil!

Námluvy, intimita, emocionální pohodlí

„Co se týče sbližování, dotek nic nepřekoná,“ říká britská sexuoložka Tracey Cox s tím, že třeba těsné objetí na veřejnosti je výmluvným signálem pevného a intimního svazku. A právě tento fakt se rozhodli prozkoumat výzkumníci ze Švédska, jejichž studie byla uveřejněna v magazínu Science of Love. Vědce zajímalo, jak mozek zpracovává smyslný kontakt. Závěr? Je to lék na všechno!

Člověk chce to, co vidí

Účastníci podstoupili MRI skeny, zatímco jejich ruce byly hlazeny štětcem. Mozek nejsilněji reagoval na pomalá pohlazení. Poté byli dobrovolníci požádáni, aby sledovali videa, na nichž se lidé hladí. Díky tomu přišli na to, že smyslný kontakt s pokožkou podněcuje pozorovatele k pozitivním emocím, aniž by ve skutečnosti cítili doteky přímo. Dá se tedy říct, že dotek je přímo nakažlivý, neboť šíří romantickou náladu a navozuje pocity pohody, byť ho pouze sledujeme u jiných. Jak to využít v praxi?

Objímání prozrazuje kvalitu vztahu

Výzkum přinesl i další zajímavé zjištění. Dotek mezi partnery se dá považovat za barometr kvality manželství, tak si dejte pozor, jak často a kde se svého milého dotýkáte! Je to tak, že všechny formy kontaktu (veřejné i ty soukromé) jsou nejintenzivnější na začátku vztahu. Líbání a objímání v metru? Proč ne? Držení se za ruce při čekání ve frontě na poště? I to charakterizuje zamilované a mladé páry, kterým tohle krásné chování vydrží pouze do svatby. Pak se podle vědců všechno mění!

Dotekový pokles

Po vstupu do manželství projevy náklonnosti ochabují a velká většina mužů si stěžuje, že se jich manželky dotýkají čím dál méně (v porovnání s tím, když ti dva spolu jen chodili).

Pánové lamentují, že se od nich manželky odtahují a že říkají, jak jsou jim nepříjemné pohledy ostatních. Přitom podle průzkumu něžné, nevulgární projevy fyzické náklonnosti nikoho nepobuřují, zatímco dva jazyky propletené v sobě, lascivní gesta a urputná snaha upoutat na sebe pozornost divokou líbačkou přivádí kolemjdoucí k jediné myšlence: Zalezte si někam na pokoj, vy dva!

Ovšem procházka ruku v ruce, něžná pohlazení po zádech či tváři veřejnost přijímá. Aspoň podle respondentů z průzkumu. Proč to nezkusit jako partnerskou „domácí terapii“?

Jak mít k sobě blíž?

Obecně platí, že partie v okolí genitálií jsou tabu a nejbezpečnější jsou ty části, které jsou jim nevzdálenější,“ říká sexuoložka Cox a vyjmenovává hřbet ruky, předloktí, nadloktí nebo rameno. Podle toho, zda se těchto partií partner dotýká, se prý pozná fungující vztah. A pokud v něm něco není v pořádku, měly by páry vsadit na onu „dotekovou kúru“.

Nejsou to ani vědecké čáry, ani mocné lektvary. Prostě jen chemie a skutečný život…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat