8 důvodů, proč mu dopřát »odpoledního šlofíka«

Je sobota po obědě, a zatímco vy lítáte od dřezu ke smetáku, váš milovaný se pohodlně uvelebí na gauči a za chvíli je v říši snů. Ačkoli v tu chvíli se většina z nás vzteky rozžhaví doběla, neměly bychom svým partnerům odpolední zdřímnutí vyčítat. Právě naopak!

Pár minut odpoledního spánku totiž mužům prospívá. Alespoň to potvrdilo několik vědeckých studií. A na co páni vědci v souvislosti s odpoledním „šlofíkem“ přišli?

1. Zlepšuje paměť

Němečtí neuropsychologové zjistili, že po krátkém odpoledním spánku si muži mnohem lépe pamatují, co se před ním naučili, než jejich vrstevníci, kteří si měli zapamatovat stejný objem informací, ale odpoledního šlofíka si nedopřáli.
Takže pokud chcete, aby si váš milý zapamatoval, co jste mu před obědem říkala o těch špinavých ponožkách pohozených vedle postele, nechejte ho po jídle schrupnout...

2. Zabraňuje tloustnutí

Tedy možná ne úplně, ale pomáhá mu předcházet. Podle vědců ze Stanford University zvyšuje nedostatek spánku produkci „hladového hormonu“ ghrelinu, který způsobí, že máme hlad, i když jsme nasycení. A tak dožene-li muž spánek po obědě, nebude chodit celé odpoledne luxovat lednici.
Jestliže váš partner touží nějaké to kilo shodit, není to nejhorší strategie...

3. Pomáhá zvládat stres

Během stresu se nám výrazně zvedá krevní tlak, což může vést až k onemocnění srdce, mozkové mrtvici, ale i k problémům s erekcí. Studie Allegheny College ukázala, že odpolední zdřímnutí může se zvládáním stresu hodně pomoci. Polovina mužských účastníků studie si spánek po obědě dopřávala, druhá ne. U první skupiny přitom nedosahovaly hodnoty krevního tlaku takové výšky jako hodnoty ve skupině druhé.

4. Zaručí chápavějšího partnera

Výzkum z University of California ukázal, že muži, kteří trpí nedostatkem spánku, jsou náchylnější k hádkám s partnerkou. Navíc se jim hůře „četou“ její signály a emoce, což vede k dalším konfliktům.
Jinými slovy – chcete klidnou domácnost? Nechte ho vyspat!

5. Pomáhá mu soustředit se

A University of California ještě jednou – tentokrát tamní výzkumníci dokázali, že muži, kteří si po obědě zdřímnou, se odpoledne mnohem lépe soustředí než ti, kteří si půlhodinku spánku nedopřejí.

6. Zlepšuje sexuální život

Pokud muž trpí nedostatkem spánku, dochází u něho k poklesu hladiny testosteronu. A to je špatná zpráva pro jeho libido, ale i kvalitu spermií nebo pro erekci. Co radí vědci z University of Chicago? Nechte ho dostatečně prospat!

7. Předchází úzkostem

Únava a nevyspání přispívá u mužů ke sklonům ke strachu a úzkosti. Studie University o California dokonce odhalili, že u lidí, kteří trpí nedostatkem spánku, dochází ke zvýšené aktivitě v těch centrech mozku, jež jsou asociovány s úzkostí, a dlouhodobá spánková deprivace může vést až úzkostné poruše.

8. Zlepšuje fyzičku

Respektive dopomáhá k lepší fyzičce tím, že zaručí lepší sportovní výkony. Studie ze Stanford University odhalila, že sportovci, kteří měli dostatek spánku (a dopřávali si ho i během dne), dosahovali v tréninku i při závodech mnohem lepších výsledků než jejich „nespící“ vrstevníci.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat