Prostreno.cz

Kuchařské triky co ušetří peníze

Chcete se dobře a zdravě stravovat, ale přesto ušetřit? Žádný problém: S těmito tipy snadno sladíte obojí.

Vařit každý den může být docela drahé. Suroviny by totiž měly být čerstvé a jídlo zdravé. Ale i když je to jedna z vašich zásad, můžete každý den ušetřit spoustu peněz. Třeba když něco lahodného vykouzlíte i ze zbytků. Na druhou stranu, stačí při nakupování a vaření použít pár triků.

Nekupujte nakrájené ovoce a zeleninu

Předkrájený salát přijde vhod. Totéž platí i pro oloupané mango nebo – to můžete skutečně v některých supermarketech vidět – oloupaný pomeranč. S těmito hotovými balíčky samozřejmě ušetříte čas. Ale také zaplatíte mnohem více. Protože čas, který vy ušetříte, strávil loupáním někdo jiný. Takové zboží má navíc kratší trvanlivost. Kupujte si proto celé ovoce nebo zeleninu a vše si připravte sami. Nejenže je to levnější, ale může to být i zábavné.

Připravte si jídlo na více dní

Stejně jako se vyplatí sepsat nákupní seznam, má smysl si věci při vaření plánovat a připravovat. Přemýšlejte o tom, co chcete v následujících dnech jíst (i v kanceláři) a podle toho nakupujte. Pak nebudete muset o polední pauze běžet s kolegou do restaurace na rohu.

Zkontrolujte datum expirace

Datum minimální trvanlivosti udává, jak dlouho lze potravinu uchovat. Neznamená to tedy, že se zboží po dosažení tohoto data hned zkazí. Pokud tedy v supermarketu nebo v diskontu narazíte na akční nabídky, protože datum expirace uplyne za pár dní, klidně je kupte – můžete tak získat kvalitu za málo peněz.

Nakupujte ve velkém

Hodně ušetříte i vařením pokrmů, které obsahují potraviny s obzvlášť dlouhou trvanlivostí. Protože si tyto obzvláště levné hromadné balení můžete koupit předem, aniž byste se museli bát, že se něco zkazí. 

Nakupujte v diskontu

Co se ingrediencí týče, mnoho lidí stále spoléhá výhradně na značkové zboží. Ale to není vždy nutné. Mnoho supermarketů a diskontů nabízí vlastní značky, které nejsou kvalitou nijak horší, ale jsou výrazně levnější. 

Udělejte si zeleninovou smaženici

Nevíte, co uvařit a už byste běžela do supermarketu? Stop! Podívejte se znovu do lednice. Určitě tam jsou nějaké druhy zeleniny. Ty nakrájejte na malé kousky, vše opečte na pánvi s trochou oleje, okořeňte dle libosti a vychutnejte si lahodnou restovanou zeleninu. Kdo má rád sytější, může jídlo dochutit smetanou a podávat s rýží.

Ze zbytků uvařte polévku

Případně můžete zeleninu dát do hrnce, přidat vodu a uvařit z ní výbornou polévku. Pokud by vám to samo o sobě nestačilo, můžete si uvařit hrst těstovin. Snadno to tedy vystačí i pro více lidí.

Používejte alternativní zdroje bílkovin

Zejména maso zdražuje. Bílkoviny, které obsahuje, jsou však pro zdravou výživu velmi cenné, proto se vyplatí hledat alternativní zdroje bílkovin. Vejce, ořechy, luštěniny a obiloviny jsou perfektní způsoby, jak nahradit bílkoviny v mase. Sójové produkty jako tofu jsou také dobrou alternativou. 

Zdroj: názory autora - celý článek





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat