Prostreno.cz

Jak připravit chutnou chobotnici

Chobotnici v podobě smažených kalamárů zná každé dítě. Ale to není vše, co z ní můžete dělat!

I když sépie a chobotnice vypadají docela pohodově, patří k nejzběsilejším predátorům moří. Zdánlivě neškodní, číhají v mořských jeskyních nebo na mořském dně a pomocí svých chapadel útočí rychlostí blesku, když se přiblíží krabi, slávky, plži a malé ryby. Dokážou se dokonale maskovat proti nepřátelům: v ohrožení chobotnice okamžitě změní barvu, aby splynuly s okolím a staly se neviditelnými.

Téměř černý inkoust také pomáhá chobotnicím přežít: Pokud se nepřítel dostane příliš blízko, vypudí inkoust a skryje se v temném mraku, dokud není v bezpečí. Mimochodem, inkoust je ve středomořských zemích a mezi labužníky stejně oblíbený jako chobotnice samotná: Tmavá tekutina, která chutná po moři, se používá k barvení nudlí a rýžových pokrmů.

Chobotnice na talíři

Chobotnice jsou doma téměř ve všech mořích. Většina se loví v Atlantském, Tichém a Indickém oceánu převážně v zimních měsících. Vzhledem k tomu, že chobotnice se obvykle prodávají zmrazené, lze je koupit po celý rok.

Chobotnice chutná podobně jako ryba, ale je velmi jemná. Černý inkoust má silnou mořskou chuť.

Druhy chobotnic

Rozlišujeme tři druhy chobotnic. Oliheň měří 20–40 centimetrů, má dlouhé a velmi štíhlé tělo s trojúhelníkovou ploutví na každé straně. Podle potřeby může zatáhnout nebo „vysunout“ dvě ze svých deseti chapadel.

Sépie mají oválné a široké tělo, které je po celém obvodu pokryto ploutvemi. Dorůstají délky až 50 centimetrů a stejně jako chobotnice mohou měnit délku svých chapadel.

Chobotnice jsou obři – mohou vážit až 25 kilogramů. Nemají ploutve; jejich chapadla jsou obzvláště silná a jakoby srostlá dohromady.

Jak zdravá je chobotnice?

Svým nízkým obsahem tuku a kalorií, ale vysokým obsahem bílkovin je chobotnice právem považována za dobrý úlovek. Na své si samozřejmě přijdou především ti, kteří ji připravují nízkokalorickým způsobem, tedy grilují nebo dusí.

Kromě toho je chobotnice bohatá na biotin. Tento vitamin je nezbytný pro různé enzymy, přispívá k metabolismu a je důležitý pro aktivaci energetických rezerv. Stejně tak chobotnice dodává tělu vitamin E, antioxidant, který chrání mastné kyseliny v těle před poškozením agresivními molekulami. Snižuje zánětlivé procesy a posiluje imunitní systém.

Tipy na nákup a vaření

Čerstvé chobotnice seženete v dobrých specializovaných obchodech. Je k dostání i mražená v supermarketech. Hledejte čerstvé chobotnice, které jsou bílé barvy bez skvrn nebo žloutnutí a mají příjemnou neutrální vůni.

Čerstvou chobotnici byste si měli připravit ve stejný den, kdy ji koupíte. Není snadná na péči, ale s trochou cviku se to dá zvládnout. Důležité je, abyste při čištění chobotnice nezranili sáček s inkoustem.

Pochoutek, které se z chobotnice dají připravit, je nespočet a kromě vnitřností jsou všechny části jedlé. "Kabáty" sépie a chobotnice lze grilovat, opékat nebo vařit vcelku nebo nakrájet na kroužky; často se plní a dávají na gril nebo pečou. Chapadla se nakrájejí na malé kousky a přidávají se například do rizota, omáček na těstoviny, rybích pokrmů, polévek nebo salátů.

Zdroj: www.eatsmarter.de/lexikon/warenkunde/fisch/tintenfisch, www.eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat