Prostreno.cz

Příprava zmražených ryb krok za krokem

Ryby jsou zdravé, jejich konzumace snižuje cholesterol a krevní tlak, zároveň mají výborný vliv na nervovou soustavu. Jak zacházet s těmi zmraženými? Nedělejte tyhle chyby!

Máte chuť na šťavnaté rybí maso, váš gril už je rozpálený, ale chybička se vloudila – rybu jste zapomněli rozmrazit. Vadí to? Tahle fakta o darech moří, oceánů, jezer i rybníků si nenechte ujít!

Některé druhy mražených ryb jsou pro vaření vhodnější

I když byste mohli předpokládat, že tučnější ryby, jako je losos nebo mečoun, jsou pro vaření v mraženém stavu nejvhodnější, není to tak docela pravda. I libové ryby, jako je treska a tilapie, se na gril nebo do trouby nesmírně hodí. Je to proto, že mají nižší obsah vody, takže je méně pravděpodobné, že se při tepelné úpravě ze zmrazeného rozmočí.

Velikost? Rozhoduje!

Další věc, kterou je třeba mít na paměti, je velikost mraženého rybího filetu. Držte se menších kusů, neboť u XXL verzí hrozí, že se střed ryby nedovaří.

Pánev používejte jen výjimečně

Místo toho, aby ryba na pánvi zhnědla a byla křupavá, voda, která se při vaření uvolňuje, rybu zapaří a zabrání jejímu zhnědnutí. Pro jistotu zůstaňte u pečení, grilování, vaření v páře nebo pošírování, dočkáte se lepšího vzhledu i chuti.

Zmražené ryby rychle opláchněte a důkladně osušte

Pokud se chystáte na pečení nebo grilování, před tepelnou úpravou své filety rychle opláchněte pod studenou vodou. Tím se odstraní tenká vrstva ledových krystalků na vnější straně filetu, která by jinak bránila zhnědnutí ryby. Následně rybu osušte papírovou utěrkou, abyste odstranili přebytečnou vlhkost.

Buďte připraveni obětovat kůži

Protože se mražené rybí filety při vaření zbavují vlhkosti, nedosáhnete dokonale křupavé kůže jako u čerstvých nebo rozmražených ryb. Bez ohledu na to, jak moc se budete snažit, pokožka zůstane jemná a hebká. Z tohoto důvodu je výhodnější kůži před vařením buď odstranit (pokud to není příliš obtížné), nebo rybu tepelně upravovat s kůží a tu po uvaření sloupnout.

Počítejte s delší dobou u plotny

Ve chvíli, kdy se řídíte receptem, který vyžaduje čerstvé nebo rozmražené filety, ale vy saháte po těch mražených, počítejte s tím, že se doba vaření protáhne minimálně o pět minut. Pakliže tápete, zda je vaše ryba uprostřed plně propečená, můžete do středu filetu vložit teploměr s okamžitým odečítáním.

U typů ryb, jako je tuňák nebo losos, je lepší udržovat nižší teplotu, a to 50 °C. Ryba bude uvařená a nevysušená. Výjimkou je treska, ta snese teplotu přibližně kolem 58 °C. Vždy se ujistěte, že se zapíchnutá sonda teploměru nedotýká kosti. (Teplota kostí stoupá rychleji.)

Zdroje: www.fish-tales.com/blog/how-to-prepare-frozen-fish/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat