Prostreno.cz

Chybějící prášek do pečiva je možné jednoduše nahradit

Vrhnete se na pečení, ale ouha, přichází nemilé překvapení – kypřicí prášek jaksi schází. Není to ale konec světa. Ani důvod, proč házet flintu do žita! Zkombinujte jedlou sodu s podmáslím, jogurtem, citronovou šťávou nebo octem, a zvesela pokračujte dál!

Pečení je radost. Musí jít ale hezky od ruky, což se stane jen tehdy, když člověk uprostřed výrobního procesu nezjistí, že mu chybí nějaká důležitá ingredience. Jeden příklad za všechny? Tím je prášek do pečiva! Musí ale kvůli jeho absenci přijít veškerá snaha vniveč? To by tak hrálo!

Poraďte si jako profík

Kypřicí prášek je suché chemické kypřidlo používané ke zvětšení objemu a odlehčení textury pečiva. Funguje na principu uvolňování oxidu uhličitého, a to acidobazickou reakcí, čímž ve vašem výtvoru vznikají bublinky a těsto se tak zkypřuje. Většina těchto prášků se vyrábí ze zásadité složky, typicky pak jedlé sody (1). Tím se vlastně pomalu dostáváme k řešení svízelné situace. Pokud máte zmíněnou sodu po ruce, jste zachráněni. Ovšem pro nejlepší efekt se musí s něčím zkombinovat.

Podmáslí se také hodí

Podmáslí vzniká jako vedlejší produkt při výrobě másla, přičemž se zakysává mezofilní aromatickou smetanovou kulturou. Střeva ho milují a mozek na něj nedá dopustit, ale o tom až jindy. Díky kyselosti a fermentované povaze podmáslí může jeho spojení s jedlou sodou vytvořit stejný kypřicí účinek jako u klasického prášku do pečiva (2). Jaký je ideální poměr? Půl šálku podmáslí na ¼ čajové lžičky sody. Mimochodem, stejně dobře poslouží i obyčejný bílý jogurt.

Pomohou i citron a ocet

I citronová šťáva je kyselá, což z ní dělá ideální náhražku. I tu je však potřeba smíchat s jedlou sodou. Množství sypkého hydrogenuhličitanu sodného je totožné jako v předchozím případě, a pokud jde o citronovou šťávu, té bude potřeba jen polovina polévkové lžíce. Podobně to zafunguje i tehdy, když místo citronu využijete obyčejný ocet (3). A to se hodí, nemyslíte?

Zdroj: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Kypřicí_prášek, (2) www.healthline.com/nutrition/10-baking-powder-substitutes#TOC_TITLE_HDR_6, (3) www.realsimple.com/substitutes-for-baking-powder-7567274





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat