Prostreno.cz

Jak správně vybrat sušičku ovoce?

12.10.2016 | Tipy a triky

Podzim je obdobím dozrávání ovoce a sbírání hub. Pokud si jejich chutí a vůní chcete užívat i v zimě, můžete si je nasušit. Jak ale vybrat sušičku, a má to vůbec smysl? Nejsou to jen „vyhozené peníze“?

Výhodou sušeného ovoce či zeleniny je, že neztrácejí nic ze svých výživových hodnot. Ponechávají si vitaminy, minerály i vlákninu. Při jejich domácím zpracování rovněž není nutné používat žádné konzervační prostředky.

Co všechno se dá sušit

Odpověď je jednoduchá - vše. Nejlépe z vlastní zahrádky. Nasušit si tak můžete ovoce, zeleninu, houby ale také bylinky na čaje. Sušené ovoce pak můžete mlsat místo sladkostí nebo je přidávat do buchet, cukroví či do jogurtu. Využít můžete i přezrálé ovoce, usušené je pak mnohem sladší. Ovšem rozhodně nesmí být nahnilé či plesnivé.

Kolik sušička stojí?

Záleží na tom, co od ní chcete. Ty nejobyčejnější seženete od 800 Kč, profesionální klidně i za 5 tisíc.

Jak sušička funguje?

Základem je zdroj tepla, který cirkuluje teplý vzduch, a z potravin se odpařuje vlhkost. Ta je pak otvory odváděna ven. Při sušení tak provoníte celý byt.

Jak vybrat sušičku

Vzhledem k tomu, že sušení je poměrně dlouhodobý proces, čím více sušicích plátů přístroj má, tím je ekonomičtější. Dobrá je i funkce nastavení vypínání, nastavení teploty, otáčení sít. Ty nejjednodušší sušičky však mají jen vypínač, a pokud sušíte jen jednou za rok houby a případně křížaly, určitě vám službu udělá.

Před sušením

Bylinky

Bylinky opláchneme od nečistot a zbavíme je vody, ideální je odstředivka na saláty, ale pokud ji nemáte, stačí je nechat okapat. Bylinku pak otrháme a rovnoměrně rozložíme na sušicí pláty a pak už jen sušíme.

Zelenina

Zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké plátky či nastrouháme. Opět rozložíme na pláty a usušíme.

Ovoce

Některé druhy ovoce, jako například jablka, mají tendenci při sušení hnědnout. Tomu zabráníte, pokud je před sušením namočíte do vody s citronem. Ovoce pak nakrájíte na měsíčky či tenká kolečka. Peckovité ovoce zbavíme jader a sušíme rozpůlené.

Houby

Na sušení se hodí jen opravdu zdravé houby, pokud dáte na sušičku nějaké s červíky, sežerou vám celou dávku, než stačí uschnout. Houby vždy očistěte a nakrájejte na tenké plátky a usušte.

Obecně nedávejte při sušení ovoce příliš blízko sebe, aby nebránilo cirkulaci vzduchu a tím pádem i sušení.

Jednotlivé kousky by se neměly překrývat a dáváme je vždy jen v jedné vrstvě.

Sušit nemusíte jen ovoce, ale i ovocné pláty. Ty si vytvoříte rozmixováním plodin a jejich nalití na plastové pláty, které, pokud je vaše sušička nemá, lze dokoupit.

Počítejte s tím, že usušením plody zmenší svůj objem tak o třetinu. Proto je nekrájejte příliš tence. Ideální je půl až jeden centimetr.

Co s usušenými plody?

Ty uchováváme v uzavíratelné nádobě, aby nedocházelo k opětovnému navlhnutí. To by pak mělo za následek zplesnivění. Pokud se tak stane, ovoce vyhoďte. Pokud je budete správně skladovat, mělo by vám ovoce vydržet až dva roky. Dalším nebezpečím jsou potravinoví moli, kteří sušené ovoce milují, proto jej raději snězte hned v zimě.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat