Prostreno.cz

Nesnáším sport. Tak jak mám zhubnout?

Pro ty, co chtějí shodit pár přebytečných kilogramů, platí, že by kromě změny jídelníčku měli do svého života zařadit i pohyb. Jenže to se některým lidem snáze řekne, než udělá. Pokud i vy patříte k těm, kteří mají byť i jen při vyslovení slova „sport“ osypky, nepropadejte panice. Je totiž spousta jiných možností než posilovna.

Příležitostí k pohybu máme přes den víc, než tušíme. Jen je nevyužíváme, což je mnohdy škoda, jelikož pravidelná fyzická aktivita přispívá nejen k již zmiňovanému hubnutí, ale všeobecně ke zlepšení našeho zdravotního stavu (včetně prevence spousty závažných chorob, například kardiovaskulárních).

Tak trochu jiná domácí posilovna

Jenže jak začít? Tak třeba hned doma – úklid je totiž skvělá příležitost, jak ze sebe vydat nějakou tu energii a spálit sympatické množství kalorií (až 300 za hodinu, záleží na tom, jak nadšeně se do úklidu pustíte). Popadněte hadr, smeták a drhněte, čistěte, otírejte, ciďte, oprašujte, vytírejte, omývejte, zkrátka nevynechejte jediný kout svého bytu. Zrovna tak účinné je trochu přestavět nábytek, vymalovat pokoj, změnit výzdobu místností apod. – ovšem nevýhodou je, že něco takového těžko můžete praktikovat každý týden. Nicméně jako symbolický začátek nového života plného pohybu (i když třeba ne sportu) můžete zkusit i takovou akci.

Máte-li zahradu, jste ve velké výhodě – skrývá totiž další skvělou příležitost, jak říci sbohem dalším 300 kalorií za hodinu. Ruku na srdce – kdy jste naposledy okopávali záhonky, seli a sázeli, zalívali, pleli, sekali trávu, ořezávali stromky, seřezávali keře apod.? S příchodem jara budete mít příležitostí víc než dost. A odměnou vám bude nejen krásně udržovaná zahrádka, kterou vám budou sousedi tiše závidět, vydaná energie, díky níž budete zdravější a štíhlejší, ale také kvalitní domácí zelenina či ovoce, případně květiny, jež si budete moci kdykoli utrhnout přímo ze záhonu.

Pomohou miláčci

Máte malé děti? Pak jste skutečně šťastní lidé, a to nejen proto, že se můžete těšit z rodiny. Děti vám totiž v pohybu velmi dobře pomohou. Věděli jste, že než svého potomka obléknete, nakrmíte, přebalíte, vykoupete apod., vydáte spoustu energie? Přesněji řečeno se zbavíte 135 kalorií za hodinu. S dítětem zkrátka nejste skoro nikdy v klidu – a až začne chodit, lépe řečeno běhat, budete v pohybu častěji, než si myslíte.

Nemusíte ovšem zoufat, pokud děti nemáte. Pořiďte si nějakého čtyřnohého domácího mazlíčka. Ideální je pes – nejenže budete muset chodit venčit, díky čemuž si zajistíte minimálně dvakrát třikrát denně pár desítek minut chůze (případně běhu), ale spoustu kalorií spálíte třeba i tím, že se budete snažit svého štěkajícího mazlíčka vykoupat. Pokud totiž nemáte štěstí na vodomilného a koupele milujícího psa, než tu příšerku naženete do koupelny, namočíte, vydrbete šamponem, spláchnete a usušíte (přičemž se budete zuby, nehty snažit, aby vám nepláchl z koupelny), spálíte 90 kalorií během 20 minut.

Kancelářská krysa? Nevadí!

Spousta z nás pracuje v kanceláři, nejméně 8 denně tak stráví přikovaná k židli, stolu a počítači, přičemž jediným pohybem za celý den je pro ně těch pár kroků na toaletu, případně na oběd. Pokud je to i váš případ, nezoufejte – i v práci máte mnohem více možností k fyzické aktivitě, než si myslíte! Nic se například nestane, pokud se každou hodinu na pět minut proplížíte z kanceláře a projdete se po budově (má-li schody, je to výhra). Nebo obejděte párkrát místnost, zalijte květiny apod. Namísto e-mailové komunikace vsaďte na tu osobní, tedy v rámci patra či budovy. Nepoužívejte výtah a choďte pěkně pěšky. Zkrátka využijte každou příležitost zvednout se ze židle a trochu se pohybovat. Již 15 minut chůze navíc denně znamená o 50 až 100 kalorií méně.

Mimochodem, ke zvýšení pohybové aktivity můžete využít své kolegy i jinak, než jen že jim přestanete mailovat. Pozvěte je k sobě na malý večírek! I díky němu totiž spálíte poměrně významné množství energie, i když na první pohled by se vám takové tvrzení mohlo zdát nepravděpodobné (vždyť na večírcích bývá spousta jídla). Kalorie budou totiž mizet při přípravě a průběhu party – než nakoupíte, uklidíte domácnost, připravíte pohoštění, všechny hosty osobně přivítáte, se všemi budete mluvit a bavit je, než se nadějete, je pryč 200 kalorií za hodinu. A pokud jde o to jídlo – co se bude podávat, máte přeci v rukách vy. Takže vsaďte na něco zdravého. Nicméně při té energii, kterou jako hostitelka vydáte, si klidně můžete dopřát i odměnu v podobě malého dezertu…

Investice do zdraví

Už několik týdnů obcházíte své auto a je vám jasné, že by potřebovalo pořádně umýt, ale strašně se vám do toho nechce? Pak zapomeňte na všechny možné důvody, proč se vám to zrovna nehodí, a berte péči o čtyřkolého člena domácnosti jako skvělou příležitost k pohybu. Ano, mytí a voskování auta (nemluvě o úklidu interiéru, zvláště máte-li děti nebo nějaké to osrstěné domácí zvíře) se dá s klidným srdcem přirovnat ke sportu – za pouhých 30 minut totiž spálíte 150 kalorií (samozřejmě záleží na tom, s jakou vervou se do mytí pustíte).

A jak se po náročném dni odměnit? Především ženy by mohly mít jasno – nakupováním! Vyměňte lodičky na vysokém podpatku za pohodlnější obuv a vyrazte do nákupního centra. Choďte od výlohy k výloze, probírejte zboží, zkoušejte si oblečení a nakonec se odměňte nějakou maličkostí. Za hodinu intenzivního prozkoumávání obchodů totiž můžete spálit až 250 kalorií. Výčitky svědomí kvůli utrácení mít nemusíte (tedy pokud to opravdu nepřeženete) – vždyť jste tím vlastně investovali do svého zdraví!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat