Nejčastější důvod hádky ve vztahu: Zanedbávání nebo kontrola

Hádka ve vztahu je zdravá, neboť je důležité, aby partneři dokázali uvolnit a vyjádřit svůj hněv a nesouhlas, tvrdí uznávaný psycholog. Při hádce je ale ještě důležitější, jak člověk nakládá se svými pocity, jak vyjadřuje nesouhlas a svůj pocit opomíjení či ohrožování.

Psycholog Keith Sanford se dlouho zabýval výzkumem příčiny vzniku konfliktů mezi partnery. Několik tisíc párů podrobil své studii, kterou publikoval vědecký časopis. A v závěru svého výzkumu tvrdí, že motivy k partnerským hádkám jsou dva – buďto vznikají proto, že se jeden z partnerů cítí být opomíjený, odstrkovaný či zanedbávaný, nebo protože se cítí být omezovaný, ohrožovaný a kontrolovaný.

Docent Sanford z Baylor University do svého výzkumu zahrnul 3 539 manželských párů. A podle analýzy výsledků se vždy v každé hádce partnerů alespoň jedna osoba cítí být opomíjená (partner není tak oddaný vztahu, neinvestuje do něj tolik, jak by si ona přála) nebo se cítí být ohrožená (obviňovaná z něčeho či hlídaná a omezovaná).

Při pocitu opomíjení ale není na místě hádka. Podle Sanforda, experta na vztahy a řešení konfliktů, musí být člověk otevřený a dokázat mluvit zcela upřímně o svých pocitech. Otevřenost a upřímnost o potřebách může vést ke vzniku smysluplného vztahu.

Hádka ve vztahu je podle něj zdravá, neboť je důležité, aby partneři dokázali uvolnit a vyjádřit svůj hněv a nesouhlas. Při hádce je ale ještě důležitější, jak člověk nakládá se svými pocity, jak vyjadřuje nesouhlas a svůj pocit opomíjení či ohrožování.

„Člověk, který dokáže komunikovat a hovořit o svých pocitech otevřeně, žije déle. I když je to hněv. Špatnou zprávou ale je, že negativita u negativně smýšlejících lidí během trvání vztahu jen vzrůstá,“ dodal Sanford.
TIP Bety:
Máte trápení s láskou? Byl vám partner nevěrný? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat