8 maličkostí, jež vám sabotují manželství

02.10.2015 | Vztahy

Samozřejmě není v lidských silách odhadnout, zda manželství skončí rozvodem, nebo bude pevným svazkem až „dokud nás smrt nerozdělí“. Ale statisticky existují faktory, jež riziko krachu manželství zvyšují. A mnohdy se jedná o úplné maličkosti.

Které – na první pohled více či méně nenápadné – aspekty podle průzkumů zvyšují riziko rozvodu?

1. Příliš brzká či pozdní svatba

Kdy máme vlastně ideální věk na svatbu? Každý z nás jindy, zní logická odpověď. Jenže podíváme-li se na statistiky, je jasné, že vyšší riziko rozvodu mají ty páry, které se braly velmi mladé (okolo 20. roku věku), a také dvojice, jež si své „ano“ řekly kolem pětatřicítky a později.

Ty příliš mladé mohou po 15 letech zjistit, že si vlastně nic neužily a chtějí i jiné zážitky, než jim manželský život poskytuje, ty starší se pak hůře vzdávají své nezávislosti a slaďují dohromady své životy. Ale nebojte, je to jen statistika!

2. Dvě dcerky

Studie Kolumbijské univerzity pak ukázala, že mají-li manželé dvě dcery, riziko rozvodu je až 43procentní (u manželů se dvěma syny dosahuje jen okolo 37 procent). Proč tak velký rozdíl? Podle autorů práce muži stále raději více „investují“ do synů než dcer… Samozřejmě ne všichni. A ten zbytek takový pohled na svět snad také brzy opustí!

3. Rozvod rodičů

Pokud se vaši rodiče rozvedli, zvýšili pravděpodobnost, že touto životní zkušeností projdete také, i vám, a to až o 40 procent. Což od nich není zrovna pěkné, že... Ale na druhou stranu dostáváte možnost tuhle nechtěnou rodinnou tradici porušit!

4. Hyperaktivní dítě

A další nelichotivá statistika – manželé, jimž se narodí dítě s poruchou ADHD, mají o 23 procent vyšší pravděpodobnost, že se rozvedou, než páry s dítětem bez zmíněné diagnózy. Možná je to ale dáno tím, že povědomí o ADHD stoupá teprve v posledních letech, a tak jsou na něj dnešní rodiče mnohem lépe připraveni.

5. Dluhy

Finanční otázky patří v manželství k nejvýbušnějším, a tak není divu, že mohou být solidním základem pro podání žádosti o rozvod. Zvláště jsou-li například dluhy „dílem“ jen jednoho z partnerů.

6. Kouření

Zatímco jeden z partnerů je nekuřák, druhý se své závislosti odmítá zbavit. I to je aspekt, který zvyšuje pravděpodobnost rozvodu. Když do manželství vstoupí kuřák a nekuřák, má svazek o 75 až 91 procent vyšší riziko rozvodu, než když se vezmou dva kuřáci. Důvod? Odlišné hodnoty a pohledy na životní styl.

7. Rychlé první dítě

Dokonce i termín narození prvního potomka může mít vliv na riziko rozvodu! Jestliže se totiž narodí méně než 8 měsíců po svatbě (myšleno ovšem v řádném termínu, nikoli jako nedonošené), hrozí o 24 % vyšší riziko, že se jeho rodiče rozvedou. Tuhle statistiku samozřejmě ovlivňují manželství, do nichž lidé vstoupili jen kvůli těhotenství partnerky, aniž by se vlastně znali.

8. Vyšší plat ženy

Švýcarská studie se zaměřila na vliv výdělku na manželství. A nic potěšujícího nepřinesla. I v dnešní době nedokáží někteří muži překousnout, pokud jejich manželka vydělává výrazně víc než oni. V porovnání se vztahy, v nichž je žena v domácnosti, je riziko rozvodu až dvojnásobné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:59
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:47
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat