7 tipů pro šťastný vztah: Jen tak vám vydrží!

11.11.2015 | Vztahy

Uvažujete o uzavření manželství? Podle australské psycholožky a poradkyně v otázkách manželských krizí a problémů by to neměli lidé dělat dříve než za tři roky od seznámení. Autorka řady odborných publikací tvrdí, že skutečně poznat druhého trvá právě tři léta. Uzavřít manželství samozřejmě lze i dříve než po třech letech od seznámení a může to vyjít. Je to ale risk.

„Jsem rodinná psychoterapeutka patnáct let a za posledních deset let jsem zjistila, že se objevují ve vztazích pořád dokola ty stejné problémy… tak jsem si řekla, proč se nepokusit tyto problémy probrat dříve, než se stanou zásadními a skončí rozbitím vztahu,“ svěřila doktorka Philipová v rozhovoru pro Daily Mail Australia.

Své poznatky shrnuje v knize OMG We’re Getting Married – 7 Essential things to know before we say I Do, v níž probírá sedm hlavních problematických okruhů, s nimiž se manželé často potýkají.

Sedm hlavních tipů pro šťastné manželství shrnula v tomto seznamu:

1. Já je teď my
2. Otevřená a upřímná komunikace
3. Průhledné finance a společný účet (vždy!)
4. Fungující intimita a sex
5. Vyjadřování lásky, obdivu a respektu jeden druhému
6. Přijetí partnerovy rodiny, příbuzných
7. Otevřenost a snaha důvěřovat si

„Výzkumy dokazují, že nám trvá asi tři roky, než se zbavíme všech masek a poznáme skutečně jeden druhého,“ varuje Philipová všechny, kdo se hrnou do manželství po pár měsících známosti. A těm, kdo jsou poněkud impulzivnější, radí počkat alespoň rok.

Před manželstvím by dvojice také měla probrat otázku dětí, kdy je bude mít a kolik. Na tématu se musejí partneři domluvit a shodnout, ústupky jsou nezbytné z obou stran.

Také je důležité umět probírat problémy a neshody s partnerovými příbuznými. Ale řešit je tak, aby byly vztahy s rodinou protějšku dobré. Nikoli je automaticky odmítat. Nebezpečí také představují sociální média a partneři by neměli příliš skrývat své profily a přístup do nich. Svádí to k podvádění a vztah to nabourává.

Umět se bavit o sexu je dalším z pilířů vztahu. Jednak proto, že sex je tmelem i pohonnou směsí manželství, ale také pro to, že se s věkem oba partneři vyvíjejí a jejich sexualita se proměňuje. Sex tak musí být téma k diskuzi po celou dobu soužití.

Finance jsou jedním z podstatných aspektů manželství a krom diskuze o nich a společné vizi řízení financí by měli mít manželé vždy společný účet. Partneři by také neměli před sebou nic tajit, své pocity, touhy, cíle, obavy, hodnoty. Někdy je ale dobré nebýt příliš sdílní s ohledem na všechny zážitky z minulosti.

A konečně nezbytnou součástí fungujícího láskyplného vztahu je schopnost vyjadřovat si lásku, obdivovat jeden druhého a především jednat se vzájemným respektem a úctou.






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat