Ženy se problémy v manželství trápí, muži jsou z nich otrávení

03.11.2015 | Vztahy

Muži a ženy skutečně reagují emocionálně odlišně. Tedy alespoň v dlouhodobém manželství, v němž dojde ke vztahovým problémům. Zatímco ženy se trápí a jsou z toho smutné a frustrované, muži jsou jednoduše otrávení a naštvaní. Odlišné reakce však v obou případech může vyléčit vzájemný vděk a vědomí, že si partneři sebe váží. A jako nárazník při neshodách slouží vzájemná úcta a poděkování.

„Muži opravdu většinou o problémech nechtějí mluvit, nebo stráví příliš mnoho času přemýšlením o nich. Muži často nechtějí vyjadřovat zranitelnost a podobné emoce, zatímco ženy jsou mnohem ochotnější vyjadřovat smutek a trápení,“ vysvětluje profesorka Deborah Carrová z Rutgers University, která na výzkumu dlouholetých manželství spolupracovala s kolegy z University of Michigan.

Rozebírání problémů a vzájemná podpora manželkám velmi pomáhá, zatímco muže naopak často otravuje.

„Pro ženy je velmi pozitivní, když se jim dostává velké podpory od manžela. Starší muži se nicméně můžou cítit otrávení tím, když se jim dostává tolika podpory od manželky, zvláště když jim taková podpora dodává pocit, že jsou neschopní a bezmocní,“ vysvětluje Carrová.

Studie se opírá o výzkum osob starších šedesáti let. A tato generace vnímá některé chování ve vztahu odlišně.

„Muži této generace se mohou cítit jako neschopní, když ji manželka poskytuje příliš mnoho podpory. To ale nemusí platit u ročníků mladších,“ dodává Carrová.

Vědci z University of Michigan k tomu přidávají, že navzdory generačním rozdílům univerzálně funguje v dlouhodobých vztazích jedno – vzájemná úcta a vyjadřování vděčnosti jeden druhému. „Páry, které si dokážou vědomě děkovat a upřímně vyjadřovat vděk a úctu, jsou nejspokojenější a klape jim to do konce života,“ dodávají.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat