Spokojené manželství i po letech? Známe recept, který nestojí ani korunu!

27.10.2015 | Vztahy

Všimli jste si někdy, jak se k sobě chovají manželé, jimž to i po desítkách let klape, stále se vodí za ruku a jsou spolu spokojení a šťastní? Jsou vděční a vůči sobě vědomě ohleduplní. Často a téměř za vše si děkují, ale děkují si upřímně a především vědomě. Děkuji pro ně není pouhá fráze, nýbrž vnitřní pocit skutečné vděčnosti a vzájemného respektu.

A naučit se děkovat – vědomě – a začít si uvědomovat vděčnost, je prý kouzlem, které může jakékoli manželství proměnit ve skutečně šťastné a spokojené. Jenže není to tak jednoduché. Mechanické děkování bez skutečně uvědomělé vděčnosti, která tato slova naplňuje hlubokým významem, moc smysl nemá. Pomoci může třeba cvičení, během něhož si manželé sednou a začnou sepisovat vše, za co jsou svému protějšku vděční a také mu pak za to poděkují.

Pokud manželé prožívají negativní stres a těžkosti v jiných aspektech života, vděčnost ve vztahu může podporovat pozitivní výsledek manželství,“ tvrdí doktor Allen Barton z University of Georgia.

Pokud partneři umějí jeden druhému vědomě děkovat, pak také umějí efektivně argumentovat při neshodách.

Častým problémem vztahů jsou konflikty mezi partnery, kdy jeden se něčeho dožaduje a druhý to odmítá či se tomu vyhýbá. Vděčnost takový typ konfliktu může snadno přerušit.

Všechny páry se na něčem neshodnou a hádají. A když jsou páry ve stresu, pak se hádají častěji. Co odlišuje manželství, která trvají, od těch, která brzy končí, není to, že se hádají méně často, ale tím, jak se hádají a jak se chovají jeden k druhému v každodenní komunikaci,“ dodal profesor Ted Futris z Georgia University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat