Neumíte být věrní? Můžou za to vaše geny!

04.11.2015 | Vztahy

Monogamie a věrnost nejsou jednoduše vysvětlitelné prvky lidského chování. Tedy hovoříme-li o jejich vzniku a motivaci. Nelze pak rozhodně říci, že by byly ovlivněny pouze biologicky, či naopak pouze výchovou. Jsou spíš výsledkem působení mnoha faktorů, biologií počínaje, výchovou a vlivem společnosti a tvorbou hodnot konče. Nicméně výzkumy neurologů a endokrinologů naznačují, že některým jedincům biologické predispozice monogamní chování stěžují.

Tedy že majitelé určitých genů mají větší problém odolat nevěře než jiní. Podle odborného časopisu Marital and Family Therapy se k nevěře v rámci výzkumu v USA přiznalo sedmapadesát procent mužů a čtyřiapadesát procent žen. Důvodů – nebo lépe řečeno vysvětlení nevěrníků – existují z hlediska psychosociálního desítky.

Z neurologicko-endokrinologického hlediska ale existuje také určité pochopení problému. Výzkumy s hormony dopaminem a vazopresinem naznačují, že lidé mající určité alely (varianty genu) kódující receptory pro tyto hormony v mozku jsou k nevěře náchylnější.

Tak kupříkladu gen pro D4 dopaminový receptor má dvě různé alely – dlouhou a krátkou. Mezi majiteli dlouhé alely podvedlo někdy protějšek padesát procent osob, mezi majiteli krátké alely jen dvaadvacet procent. Lidé s dlouhou variantou také rádi riskují a tvoří si častěji závislosti. Je tedy jasné, že roli hraje právě dopamin a že nevěra jim přináší jistou formu uspokojení právě přílivem dopaminu. Vůči hormonu jsou citlivější než majitelé krátké alely.

Podobnou roli může hrát antidiuretický hormon vazopresin, který u savců hraje roli nejen při řízení vylučování moči, ale také při sociálním chování. Bylo zjištěno, že monogamní druhy savců mají velmi citlivé receptory na vazopresin a že právě dostatek hormonu a velká reaktivita receptorů posilují monogamní chování. Naopak u polygamních druhů sice vazopresin také v těle existuje, ale chybějí příslušné receptory v mozku.

Finští vědci u lidí prokázali, že jedinci s určitými alelami (variantami genu pro vazopresinové receptory V1) mají v těle méně vazopresinu a jsou častěji nevěrní. A také agresivnější a sociálně méně přizpůsobiví.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat