Vztahový mýtus zbořen: Protiklady se NEpřitahují!

01.03.2016 | Vztahy

Proč se ve společnosti zakotvilo rčení o přitahujících se protikladech, není jasné. Krom magnetů to totiž neplatí téměř nikde. Rozhodně ne při tvorbě vztahů. Stejně jako přátele i partnery si vybíráme mezi lidmi, kteří mají stejné hodnoty, názory a předsudky. Partneři opačných názorů a hodnot sice spolu nějaký čas být můžou, ale velmi rychle se jejich vztah rozpadá a nefunguje.

Profesorka psychologie Angela Bahnsová působící na univerzitách v Massachusetts a Kansasu se zabývá dlouhodobě právě tím, proč a za jakých okolností se dva lidé dají dohromady jako kamarádi či jako partneři. A zjistila, že vždycky je to díky zákonu podobnosti. Čím jsou si dva lidé podobnější v hodnotách, názorech a postojích, tím pravděpodobněji se jeden druhému zalíbí. A vznikne buď přátelství, nebo dokonce romantický vztah.

„Cokoli, co narušuje harmonii vztahu, v oblastech neshod a nedorozumění zvláště v postojích, hodnotách a preferencích, které jsou důležité, většinou přetrvává. Změna je náročná a nepravděpodobná, je jednodušší vybrat si lidi, kteří jsou kompatibilní s vašimi potřebami a cíli už od počátku,“ vysvětluje profesorka Bahnsová.

„Snažíte se vytvořit si společenský svět, v němž se budete cítit dobře, v němž uspějete, v němž můžete lidem věřit a spolupracovat s nimi na dosahování svých cílů. Abyste tohle mohli tvořit, podobnost je velmi užitečná a lidé jsou většinu času přitahováni těmi, kdo jsou jim podobní,“ dodává spoluautor profesor Chris Crandall z University of Kansas.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat