Vykašlete se na společné zájmy! Tohle je pro vztah důležité!

10.03.2016 | Vztahy

Když se zeptáte svobodných hledajících protějšek, co je u životního partnera podstatné, většinou odpoví, že společné zájmy. Psychologové ale léta tento mýtus vyvracejí. Společné zájmy jsou něčím, co žádný vztah netmelí. Můžou být jednou z výhod, nejsou však zásadním pilířem. Tím nejpodstatnějším jsou hodnoty a názory týkající se hlavních oblastí života. Pokud se na tom partneři shodnou, mají pevný základ, na němž můžou budovat dlouholetý a někdy i doživotní vztah.

Zamilovanost je způsobena hormonální reakcí při setkání se sexuálně atraktivním protějškem. Jakmile ale tahle primární chemická reakce zeslábne, a zeslábne vždy, vynoří se rozdíly. Tedy partneři je začnou silně vnímat. Pokud jsou tyto rozdíly v zásadních oblastech – názorech, hodnotách a životní filozofii, pak dochází k vážnému rozkolu a často i zániku vztahu. A v žádném případě nepomůžou ani stejné koníčky a zájmy.

„Zájmy a koníčky jsou věci, na kterých se lze dohodnout, sladit je, naučit se jim vzájemně. U hodnot to nikdy neplatí,“ tvrdí doktor Peter Pearson z Kalifornského institutu pro výzkum vztahů.

Když má jeden rád komedie a druhý spíš akční filmy, lze se dohodnout a žánry střídat. Snést komedii jako milovník akčních snímků či akční film jako milovník komedií, je snadné. Jenže když chce jeden partner trávit většinu času v práci a hromadit peníze, zatímco druhý chce trávit většinu času s blízkými a materiálně si vystačí s málem, nastává vážný a nepřekonatelný problém.

„V základních hodnotách se mnohem hůře hledají kompromisy než v čemkoli jiném. Proto u budoucího partnera hned od počátku zkoumejte právě jeho hodnoty, a zda se slučují s vašimi. Vyhnete se řadě problémů a bolestných zklamání. Pokud se neshodujete, raději se smiřte s tím, že se k sobě nehodíte. Žít s někým rok dva, a pak se rozcházet, bolí víc, než se zřeknout nevhodného protějšku hned na začátku seznamování,“ radí doktor Pearson.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat