5 věcí pro šťastný vztah. Máte je?

03.08.2016 | Vztahy

Profesor Max Blumberg z Goldsmithovy univerzity v Londýně se celoživotně zabývá psychologií partnerství a rodiny. Bádá především po tom, co znamená být úspěšný ve vztahu a jaké vlastnosti a kvality mají partneři, kteří tvoří dlouhodobě šťastné vztahy. Podle Blumberga má takový vztah pět jasných vlastností. Nevadí třeba hádky, pokud nejsou časté a partneři je umějí konstruktivně uzavřít. Ale na každý jeden nepříjemný zážitek dvojice připadá šest jiných příjemných.

„Pokud se dvojice vůbec nehádá, může to být znamením, že je vztah mdlý, nebo že jeden z partnerů válcuje toho druhého,“ tvrdí profesor Blumberg.

Pro šťastný a fungující vztah pak definoval pět hlavních kritérií. Prvním z nich je to, že na jednu špatnou vzájemnou zkušenost připadá šest dobrých.

„Pokud je jich míň, už to není dobré znamení. Je nezbytné se umět hádat ve vztahu, ale klíčem k úspěchu je poměr. A také je důležité, aby byly konflikty ukončeny řádně. Tedy že dokážete své rozdíly řešit bez emocí věcně. Je třeba počkat tři až čtyři hodiny, než se chemické nastavení v mozku vrátí do normálu a divoké pocity se zklidní, abyste mohli problém řešit klidně. Takže běžné tvrzení, že nemáte chodit spát před vyřešením problému, nemusí být pravdivé,“ tvrdí Blumberg.

Druhým zákonem je, že po vyřešení konfliktu je dobré se pomilovat, ale nestačí jen to. „Mít sex po konfliktu je dobrá věc, z ženské perspektivy nezbytná. Ale fyzické zahlazování šrámů musí následovat po tom verbálním. Když žena přestane mít sex ve vztahu, naznačuje to, že je odpoutaná, což je naprosto nejhorší stav. Dokonce konflikt je žádoucí… Když se hádáte, dáváte najevo, že máte dost zájmu o druhého,“ vysvětluje Blumberg.

Třetím projevem dobrého vztahu je fakt, že dvojice spolu může být jen tak, může vedle sebe nedělat nic, třebas vedle sebe mlčet a cítit se spokojeně.

„Většina šťastných párů spadá do kategorie pragmatického vztahu, který je racionální a realistický… A jednou silnou definicí takového vztahu je, že dokážete být spolu potichu a nemusíte dělat naprosto nic. Najít někoho, s kým se můžete brodit sračkami. Je to velmi praktický typ vztahu, ale studie dokazují, že to funguje,“ tvrdí Blumberg.

Dalším projevem fungujícího partnerství je, že dvojice dokáže o svém vztahu společně hovořit. „Když nemůžete hovořit o svém vztahu, není to dobré znamení. Většinou znamená, že problémy bublají pod povrchem. Důležité je umět vyjádřit, jak se ve vztahu cítím, co mě těší a co by se mohlo změnit,“ dodává Blumberg.

Pátým a posledním rysem kvalitního vztahu je, že ho schvaluje většina přátel. Člověk se musí řídit instinkty, ale ty občas mohou selhat, a přátelé většinou mívají dobrý praktický náhled. „Neposlouchejte názor jediného kamaráda, který může mít osobní problém, ale snažte se získat obecný názor několika přátel,“ radí Blumberg. A pokud se většina shodne a partnera považuje za dobrého, je to velmi pozitivní znamení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat