Co nejvíc ovlivňuje ženské myšlení a vzhled?

05.11.2016 | Vztahy

Jsou to muži, jimž se často vyčítá, že mají mozek příliš zaplavený testosteronem a jsou jím silně ovládáni. Pravda je, že sexuální hormony působí na obě pohlaví, ale kvůli tomu, že ženy během jediného měsíce zažívají výrazné změny v hladinách jednotlivých hormonů, daleko větší výkyvy v jejich chování, myšlení, emočních stavech i fyzické vizáži pozorujeme u nich. Muži mají většinou poměrně stabilní hladinu testosteronu po většinu života. Ačkoli od rané fáze dospělosti neustále klesá, činí tak pozvolně. Díky tomu se v plné vyspělosti a při dostatečné inteligenci dokážou mnohem lépe ovládat.

Ženy za změny nálad, výkyvy ve svých kognitivních funkcích i v nutkání přejídat se v některé dny periody nemohou. Hormonální změny jsou prudké a neustálé.

V zajetí hormonů

„Hormony a chování zcela jasně spolu souvisejí ve všech fázích menstruačního cyklu,“ vysvětluje profesor Nick Neave z Northumbria University.

V jednu část cyklu je žena velmi bystrá a myšlení má rychlé, hormony totiž působí na příslušná centra v mozku, v další části je ale najednou iracionální a emočně předrážděná, protože se změnila hladina hormonů a aktivují se jiná centra. A v další části cyklu žena myslí jen na sex a má touhu podvést partnera, protože je na vrcholu opět jiný hormon a ovlivňuje jiné centrum.

„Spousta žen myslí mnohem racionálněji a lépe se ovládá těsně po ovulaci. Ale pak zažívají nárůst impulzivního chování, úzkostí a podráždění, nastává fáze předmenstruační,“ vysvětluje dále profesorka Karen Pineová z University of Hertfordshire.

Štěstí i myšlenky na nevěru

Nejšťastnější a nejvitálnější jsou ženy během folikulární fáze, zrání vajíčka. Tehdy narůstá hladina estradiolu, který ovlivňuje pozitivní náladu, motivaci, paměť, působí proti úzkosti a stresu. Zvyšuje také libido, které je nejvyšší v době ovulace. Na fyzické úrovni se ženě mění hlas tak, že je vyšší a přitažlivější pro muže, ale také se jí mění tvář, která má femininní rysy a je atraktivnější. Jenže je žena v tuto dobu také ochotnější k nevěře.

„Ženy se v tuto dobu také více šlechtí a oblékají tak, aby podpořily svou ženskost a líbily se mužům. Říkáme tomu fáze zdobení,“ tvrdí profesorka Pineová.

Hledání úlevy v ledničce

Po ovulaci nastává fáze luteinizační, kdy začíná být žena předrážděná, tkáně se zavodňují a ona je úzkostná a přecitlivělá. Je to kvůli nárůstu hladiny progesteronu a poklesu hladiny estrogenu. Ženy jsou zmatené, zapomětlivé, mají výkyvy nálad a ohromnou chuť na sladké a jídla obsahující sacharidy. V tuto část cyklu snědí často o čtvrtinu více jídla než normálně.

A konečně v poslední fázi – pokud nedošlo k oplodnění a usazení zygoty v děloze – nastává menstruace. Ta se ohlašuje u většiny žen premenstruačními syndromy. Během nich nedokážou pořádně myslet, cítí se fyzicky velmi nepříjemně, zažívají bolesti hlavy i břicha, nedokážou normálně fungovat a často jsou protivné na okolí. Vysvobodí je až menstruace, po jejímž skončení nastává opět fáze folikulární a začne dozrávat nové vajíčko.






Celkem 14 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat