Feminismus prospívá manželství. Jak?

07.12.2016 | Vztahy

Feminismus manželství a vztahům prospívá. Podle výzkumu britských psychologů mají ženy s feministicky smýšlejícím mužem zdravější vztah, muži s feministkami cítí větší stabilitu a také s nimi mají častěji sex. Musejí totiž pomáhat rovným dílem s domácností, což u žen snížením jejich celodenní zátěže vede k nárůstu chuti na sex.

Feministky také nepodléhají stereotypní představě, že musejí být v sexu a ve vztahu submisivní, což vede ke snížení napětí mezi oběma pohlavími a většímu uspokojení jak ze vztahu, tak ze sexu.

Svoboda v práci i doma

Ženy stále častěji zastávají vlivné pozice v zaměstnáních a ovlivňuje to také jejich sexuální svobodu ve vztahu. Mnoho lidí se přitom obává, že rovnoprávnost pohlaví ubližuje lásce a ponižuje muže a maskulinizuje ženy. Ale tak tomu není. Ženy sice stále více přejímají aktivnější role v zahajování vztahu a projevují se dominantněji v sexu, ale nikoli na škodu věci.

„Větší projevování se a rovnost ve vztahu souvisí s lepší komunikací, vyšším uspokojením ve vztahu a lepším sexuálním životem. Náš výzkum dokazuje, že ženy ve vztahu s feministickým mužem mají vztah zdravější, a to jak kvalitnější, tak stabilnější,“ tvrdí profesor Viren Swami z Anglia Ruskin University.

Pozor na stereotypy

Přitom ale platí, že čím méně vzdělaná a inteligentní žena je, tím více spoléhá na staré pohlavní stereotypy a čeká od muže, že bude hlavně ochráncem a rytířem, který o ni bojuje. Naopak čím vzdělanější a samostatnější žena je, tím méně očekává od mužů právě typické macho chování.

Jenže tato očekávání jsou pro muže stresující. A výzkumy dokazují, že naopak tam, kde ženy tradiční role neočekávají, jsou muži vyrovnanější, sexuálně aktivnější a mají uspokojivější sex ve vztahu. Také proto, že rovnoprávnost v manželství vede k rozdělení práce a zátěže, takže ženy jsou sexuálně aktivnější.

Výjimka? První rande!

„Na prvním rande je ale dobré poněkud podlehnout stereotypům a v případě muže zaplatit účet a v případě ženy nechat se trochu vést. Usnadňuje to totiž interakci, pokud jsou tedy partneři na stejné úrovni. Ale v dlouhodobém měřítku prosazování nerovnosti pohlaví vede k větším škodám než užitku a vztah ohrožuje. Rovnost pohlaví ve vztahu neznamená, že musí zmizet romantika,“ dodává profesor Viren Swami.






Celkem 8 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat