Nastává vánoční doba rozchodová

20.12.2022 | Vztahy

Sociologové dobře vědí, že rozpad vztahu neovlivňují jen psychologické aspekty partnerů, ale také kulturní okolnosti. A právě v kalendáři lze přesně určit období, kdy k rozchodům dochází častěji než v jiné části roku. Můžou za to svátky konce roku či dovolené. A předvánoční čas je jedním z nejrizikovějších období. To proto, že lidé v nefungujících vztazích už nechtějí utrácet čas a peníze za někoho, kdo jim za to jednoduše nestojí. Podle analýz Facebooku se nejvíce lidí rozchází 11. prosince.

Několik dní před Štědrým dnem mnohým dojde, že hrát si na partnery u stromečku s někým, kdo je cizí či k němuž dokonce cítí odpor, je nesmysl. A než by utráceli za vánoční dárek a přetvářku spojenou s předáváním prezentů a líbáním pod jmelím, raději vztah ukončí.

Podle analýzy (1) příspěvků na Facebooku se nejvíce lidí rozejde s protějškem kolem 19. prosince. Samozřejmě, tato data jsou velmi specifická, neboť lidé, kteří oznámí tento fakt v příspěvku na sociální síti, mají dost určitý typ osobnosti. Nicméně sociologové, právníci i psychologové se shodují, že během adventu a Vánoc nastává období roku, kdy skončí více vztahů než v jiné části roku. Nejvíce žádostí o rozvod připadá na leden a únor, protože manželé se sice často o Vánocích rozejdou, ale rozvod podepíšou o pár týdnů později (2).

„Nastává rozhodně největší období roku pro rozchody. Nemá smysl kupovat dárky někomu, kdo vás nezajímá. Je to lepší ukončit teď než přímo během Vánoc. A do Nového roku se chce každý trochu oklepat, aby si mohl stanovit nový začátek a předsevzetí,“ vysvětluje také psycholog a expert na seznamování James Preece (3).

Ovšem vztahům, které procházejí krizí, ale mají šanci na záchranu, doporučuje (3) pečlivé přípravy na Vánoce. Především se snažit neopíjet na předvánočních večírcích a nepodlehnout zbytečné nevěře, pak také s partnerem probrat vzájemně finanční možnosti pro nákup dárku, aby nedošlo ke zbytečnému zklamání z očekávání, mluvit také o tom, co se partnerům líbí - není totiž nic horšího než špatný vánoční dárek v nefungujícím vztahu. A konečně by si partneři měli v tuto dobu vzájemně poskytnout prostor. To je to nejtěžší. Svátky jaksi nutí k trávení času pospolu, pomůže ale, když si partneři poskytnou alespoň občas chvíli, kdy může být každý z nich sám.

Je lepší být sám?

Pokud i vy procházíte partnerskou krizí a přemýšlíte, zda vztah ukončit před svátky, nebo až po nich, vězte, že setrvávání v nefungujícím vztahu vám nikterak neprospívá. Být v takovém vztahu je horší než být sám z hlediska fyzického i psychického zdraví. Ale čím déle v nedobrém vztahu člověk setrvává, tím hůře a tím vyšší riziko rozvoje závažných onemocnění hrozí (4).

Člověk je sice tvor společenský, takže se obecně soudí, že nejzhoubněji na jeho psychiku působí samota, ale neplatí to. Špatné a nefunkční vztahy, v nichž se partneři trápí, jsou horší než život o samotě (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257984/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8805665/, (3) www.jamespreece.com/dating-blog/page/2/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9527357/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat