Povídejte si před spaním na polštáři. Podpoříte své zdraví, sexualitu i pozitivní myšlení

13.03.2017 | Vztahy

Hovory na polštáři před usnutím mezi partnery by nikdy neměly být vedeny v depresi, negativním rozpoložení či zášti. Naopak pozitivní debata o dobrých událostech dne posiluje zdraví obou partnerů, kteří mají také lepší sexuální vztah a spí klidněji. Rozhovor před spaním je podle vědců ze státu Washington metodou k zajištění celkového zdraví partnerů.

„U párů, které vedou před usnutím pozitivní rozhovor, se dramaticky sníží riziko onemocnění civilizačními chorobami a nemocemi spojenými s vyšším věkem, úzkostmi, nespavostí a depresemi. Tato studie přidává další důkazy k mnoha jiným, které hovoří o tom, jak důležité je sdílet dobré zprávy s partnerem a vzájemně na ně pozitivně reagovat,“ tvrdí sociální psycholožka Sarah Arpinová z Gonzaga University ve státě Washington.

Podle Arpinové celý fenomén stojí na známém sociálněpsychologickém pojmu kapitalizace. To je důležitý proces ve všech velmi blízkých a intimních vztazích.

„Když sdílíte něco dobrého a příjemce informace je aktivně šťastný s vámi, zvyšuje to pozitivní zážitek obou stran. Nicméně když vám někdo vaši radost pohaní, pak to má negativní důsledky,“ dodává Arpinová.

5 triků pro štěstí

Nejen pomocí rozhovorů v peřinách můžete svůj vztah s partnerem či partnerkou každodenně posilovat. Zkuste praktikovat i následující triky spokojených párů. Co mají vlastně šťastné dvojice žijící v harmonickém vztahu společného?

1. Nebojí se hádek

Přesvědčení, že lidé žijící ve šťastném svazku se přece nehádají, je naprosto mylné. Hádají. Jenže vědí jak. Žádné „podpásovky“, osobní útoky, nekonečné vytahování minulosti… I hádky mohou být v podstatě kultivované!

2. Umějí se omluvit a odpouštět si

Občas se ani ty nejspokojenější páry nevyhnou tomu, aby jeden z partnerů neukřivdil tomu druhému nebo mu jinak neublížil. To je prostě život. Důležité ale je, jak na takovou situaci oba zareagují. Omluvit se a omluvu přijmout je uměním, které by si měl osvojit každý.

3. Mluví pravdu

Upřímnost je jednou z podstat šťastného partnerského vztahu. A pravdomluvnost k ní jistě patří. Neznamená to ale, že je třeba pravdou druhému ubližovat – i způsob toho, jak ji sdělíme, je velmi důležitý. Jen pamatujte, lež dokáže vztah nebezpečně ohrozit.

4. Starají se o sebe navzájem

Lidé žijící ve spokojených svazcích o sebe navzájem pečují. Chtějí, aby byla jejich drahá polovička zdravá, spokojená, chtějí znát nejen vše, co jí dělá radost, ale také co ji trápí. Takoví partneři spolu sdílí své zážitky, strasti i příjemné okamžiky, i když nejsou zrovna fyzicky spolu. Zkrátka se zajímají o to, co ten druhý dělá.

5. Nejsou zatíženi minulostí

Naše minulost nás utváří, podílí se na tom, jací jsme. Ale to neznamená, že bychom si ji s sebou měli táhnout jako břemeno, jako něco, co nás brzdí v rozvoji. Nepovedené vztahy, křivdy a další nepříjemné zážitky týkající se vztahů by nás měly posílit a poučit, ne navěky ovládnout.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:42
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:14
143 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat