Mladší vs. starší: Jaké partnery opravdu chceme?

26.02.2017 | Vztahy

Ačkoli se v médiích často píše o mladých lovkyních bohatých staroušků a bohatých pumách, starších ženách udržujících si mladé zajíčky, většinová populace těmto trendům nepodléhá. Výzkum finských psychologů dokazuje, že bez ohledu na pohlaví a sexuální orientaci jsou lidé s rostoucím věkem stále méně vybíraví a dávají přednost starším partnerům.

Ačkoli muži celý život projevují tendenci zajímat se o mladší protějšky, rozdíl mezi nimi a ženami je v tomto ale mnohem menší, než se často uvádí a předpokládá. S věkem muže se věkové rozpětí jeho partnerek zvětšuje, ale nejčastěji mají sex s osobou stejně starou.

„Během života se muži i ženy zajímají nejvíce o partnery přiměřené jejich věku. Muži ale během života stále projevují zájem i o nejmladší partnerky, pouze jak sami stárnou, roste s tím horní hranice věku jejich partnerek, dolní zůstává pořád stejná. Nicméně sex mají navzdory tomu nejčastěji s partnerkami podobného věku. Ženy mají rozpětí stále stejné. Dávají přednost mužům o málo starším, než jsou ony, ale jsou ochotny žít i s partnery o málo mladšími. Horní i dolní hranice věkového rozpětí jejich partnerů se stále pohybuje s tím, jak samy stárnou… Homosexuální muži mají sex s výrazně mladšími partnery podstatně častěji než muži heterosexuální,“ tvrdí autoři studie z Helsinek.

Padesátiletý muž má tedy rozpětí partnerek osmnáct až pětapadesát let, zatímco ve třiceti ho měl zhruba osmnáct až pětatřicet. Padesátiletá žena má rozpětí kolem pětačtyřiceti až šedesáti let, zatímco ve třiceti to bylo pětadvacet až čtyřicet let.

A co milování?

Obecně se soudí, že s věkem upadá pohlavní aktivita lidí kvůli zhoršujícím se sexuálním funkcím. Jenže moderní výzkumy odhalují, že tomu tak není. Nebo je to alespoň tvrzení zavádějící. Sice klesá frekvence pohlavních styků, ale zato roste jejich kvalita. Starší lidé si sex umějí lépe užít a bývají uspokojenější, i když čelí zdravotním problémům.

Tvrdí to také psychiatři Miri Forbesová a Robert Krueger z University of Minnesota spolu s kolegou Nicholasem Eatonem ze Stony Brook University. Podle jejich zjištění platí obecné reálie týkající se stáří také na pohlaví život. Člověk se stává zkušenějším a jeho dovednosti se zlepšují. To se promítá také do sexu, který si lidé vyššího věku umějí lépe užít, víc vychutnat a intenzivněji prožít.

Nové průzkumy dokazují, že většina lidí starších šedesáti let je sexuálně aktivní. A třebaže je fakt, že tyto ročníky mají mnohem více zdravotních potíží, které jim mnohdy brání sex si užívat v plném rozsahu jako lidé zdraví, neznamená, že prožitky ze sexu mají starší lidé horší než ti mladší.

Jak to platí i v jiných případech, kvantita neznamená nutně také vyšší kvalitu. A třebaže studie zmíněných autorů vychází ze subjektivního hodnocení a neodhaluje tedy obecnou kvalitu sexu, osobně lidé po šedesátce hodnotí svůj sexuální život mnohem lépe a jsou uspokojenější než lidé mladší.

„U starších lidí zvláště platí, že být sexuálně aktivní znamená žít déle a zdravější život. Víme už, že úpadek kvality sexuálního života silně souvisí s faktory, které lze měnit, takže je snadné se zaměřit na sexuální dovednosti, představy a postoje v klinické praxi,“ shrnují autoři z Minnesoty a New Yorku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat