Více než pětiletý rozdíl mezi partnery zvýší riziko rozchodu

03.04.2017 | Vztahy

Každý jistě zná ve svém okolí trvalý a mnohaletý vztah, v němž jsou partneři od sebe výrazně věkově vzdáleni. Nakonec celebrity v posledních letech z velkého věkového rozdílu činí trend. Jenže z hlediska psychologie člověka to není nejrozumnější. Dvojice, v níž je mezi partnery rozdíl více než pětiletý, mají totiž menší šanci vydržet spolu po celý život.

Riziko rozchodu je u partnerů s věkovým rozdílem pět a více let o pětinu vyšší než u těch, kteří jsou přiměřeného věku. A platí také, že muž by měl být o pár měsíců či let starší než žena. U partnerů, kteří jsou od sebe věkově vzdáleni o více než deset let, je riziko rozchodu o čtyřicet procent vyšší.

„Riziko rozchodu u partnerů, které dělí od sebe dvacet a více let, je o pětadevadesát procent vyšší,“ tvrdí psychologové z Emory University v Georgii.

Riziko rozvodu u partnerů stejného věku je jen tříprocentní, pokud je věk jediným rizikovým faktorem.

„Také dvojice, které mají děti před svatbou, jsou ohroženy rozvodem o devětapadesát procent méně než ty bezdětné,“ dodávají autoři.

Chceme mladší, nebo starší?

A co je vlastně pravdy na tom, že ženy přitahují spíše starší muži, zatímco muži pokukují po mladých dívkách? Na to se zaměřil nedávný výzkum finských psychologů. A k čemu došel?

Ačkoli muži celý život projevují tendenci zajímat se o mladší protějšky, rozdíl mezi nimi a ženami je v tomto ale mnohem menší, než se často uvádí a předpokládá. S věkem muže se věkové rozpětí jeho partnerek zvětšuje, ale nejčastěji mají sex s osobou stejně starou.

„Během života se muži i ženy zajímají nejvíce o partnery přiměřené jejich věku. Muži ale během života stále projevují zájem i o nejmladší partnerky, pouze jak sami stárnou, roste s tím horní hranice věku jejich partnerek, dolní zůstává pořád stejná. Nicméně sex mají navzdory tomu nejčastěji s partnerkami podobného věku. Ženy mají rozpětí stále stejné. Dávají přednost mužům o málo starším, než jsou ony, ale jsou ochotny žít i s partnery o něco mladšími. Horní i dolní hranice věkového rozpětí jejich partnerů se stále pohybuje s tím, jak samy stárnou… Homosexuální muži mají sex s výrazně mladšími partnery podstatně častěji než muži heterosexuální,“ tvrdí autoři studie z Helsinek.

Padesátiletý muž má tedy rozpětí partnerek osmnáct až pětapadesát let, zatímco ve třiceti ho měl zhruba osmnáct až pětatřicet. Padesátiletá žena má rozpětí kolem pětačtyřiceti až šedesáti let, zatímco ve třiceti to bylo pětadvacet až čtyřicet let.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat