Pokud toužíte po kvalitním vztahu, neprezentujte se jako sexuální objekt

19.07.2017 | Vztahy

O tématu sexuální objektivizace žen se v poslední době často hovoří. Sociálně jde o problém v začarovaném kruhu. Ženám vadí, že je muži vnímají pouze jako sexuální předměty – jako těla – ale paradoxně mnohé ženy se samy stylizují do pouhých objektů mužské touhy tím, že zdůrazňují jen sexuální přednosti. Činí tak proto, že mají pocit, že to společnost od nich očekává.

Jenže ani ženy, které ze sebe dělají sexbomby, nejsou ve vztahu spokojenější. Naopak čím více žena vystupuje veřejně jako sexuální objekt, tím je se vztahem méně spokojená. Důvod? Nikdo nechce být milován jen pro své tělo, každá žena chce být milována jako osobnost.

Snížení lidské důstojnosti

}Sexuální objektivizací se přitom myslí stav, kdy žena svou hodnotu redukuje na fyzický zjev a zdůrazňuje sexuální atributy – štíhlý pas, velká ňadra, štíhlé nohy, vysoké podpatky, upnuté oblečení, silné líčení, blond vlasy.

A ženy, které zažívají objektivizaci u partnera, byť se samy soustředí na zdůrazňování svých fyzických sexuálně dráždivých rysů, jsou se vztahem nejméně spokojené.

Pokud je ženské tělo degradováno na pouhý objekt sexuálního potěšení mužů, dochází k ponižování důstojnosti člověka. A třebaže si to mnohé ženy podléhající společenské potřebě chovat se jako sexuální samice neuvědomují, jejich psychice to vážně škodí. Ve vztahu s mužem, který je vnímá pouze jako sexy tělo, nejsou spokojeny ani ony.

Nebezpečná norma

Sexuální objektivizace je nebezpečná, pokud v dlouhodobém měřítku jako většinové chování začne být normou, kterou pak společnost vnímá jako přirozenost, nikoli jako produkt sociální. Tím se stále více žen začne chovat „přirozeně“ – tedy zdůrazňovat u sebe jen fyzickou sexuálně dráždivou stránku – a posiluje v mužích dojem, že tak se má žena chovat. Bohužel pak trpí všechny ostatní stránky její osobnosti.

„Naše výsledky potvrzují, že když se žena cítí jako ta, po níž její partner touží, je se svým vztahem spokojenější. Ale nijak to u ženy nezintenzivňuje pocit, že by si užívala sexualizaci víc. Mít pocit, že po mě partner touží, není to stejné jako objektivizace a oba fenomény mají odlišné účinky pro spokojenost se vztahem. Když cítíte, že vás partner chce, je to dobré pro vztah, ale když cítíte, že partner chce jen vaše tělo, pro vaši spokojenost se vztahem to samozřejmě vůbec dobré není,“ vysvětluje profesor Gary W. Lewandowski z Monmouth University v New Jersey.
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat