Děti jako největší výzva pro váš vztah. A není lehké ji ustát

08.09.2017 | Vztahy

Příchod miminka je jedna z nejkrásnějších událostí, jaká vás v životě potká. Ovšem není třeba si nic nalhávat – pro partnerství rodičů je ten bezmocný uzlíček docela velkou hrozbou. Aby ne – uprostřed krmení a přebalování má málokdo ještě dostatek sil k tomu, aby se věnoval záležitostem lásky.

Studie uveřejněná v odborném časopise Journal of Personality and Social Psychology prokázala, že míra štěstí, kterou udávají páry po narození dítěte, je mnohem nižší než u párů, které zatím dítě nemají. A tak ačkoli je narození děťátka nejšťastnějším z milníků, jež ve vztahu zažijete, může se na něm také negativně podepsat. Starosti spojené s péčí o miminko a výchovu dětí zkrátka někdy přerostou i snahy o udržování šťastného partnerského svazku (ostatně spory o výchovu pravidelně obsazují přední příčky důvodů, kvůli nimž se partneři hádají).

Jak nerezignovat na lásku a udržovat partnerský vztah při životě, i když oba skáčete okolo plínek, kojení a uspávání?

Romantické maličkosti

Láska často nevyžaduje velká gesta, podporují ji i zdánlivé maličkosti, jež tomu druhému vykouzlí úsměv na rtech a připomenou mu, jak moc vám na něm záleží. Láskyplné objetí, romantický vzkaz na ledničce, horká koupel pro vyčerpanou maminku, malý dáreček pro šikovného tatínka… Opravdu není třeba vymýšlet něco složitého. Jen každý den partnerovi/partnerce připomeňte, že vaše láska je stále stejně silná.

Síla slov

Nemáte čas nebo energii ukázat partnerovi/partnerce, jak moc je milujete? Tak jim to řekněte! Vzájemné ujišťování o citech je velmi důležité, zvláště v době, kdy se prakticky celý váš život točí kolem drobečka v dětské postýlce. Tak na to nezapomínejte!

Nenápadná předehra

Se sexuálním životem je to po narození miminka také těžké. Několik týdnů máte stejně utrum a poté zas často nebývá energie nebo chuť. Co s tím? Pamatujte, že milostný život nestojí jen na samotném sexu, ale i na gestech, jako je třeba mazlení, vzájemné doteky, dlouhá předehra… A když říkáme dlouhá, myslíme třeba několikadenní. Během ní si můžete vyměňovat zajímavé SMS zprávy, dlouhé pohledy, zkoušet odvážnější dotýkání, zkrátka ten běžný život trochu okořenit. Zda nakonec najdete chvilku (či sílu) k samotnému milování, už vlastně není tak důležité.

Důležitá kouzelná slůvka

Vzhledem k tomu, že se na nějaký čas po narození potomka konverzace mezi partnery smrskne na hovory o děťátku, vypadají někdy prosby a pokyny, které mezi partnery probíhají, spíše na jakési povely. A to není nic pěkného. Proto nezapomínejte na ona kouzelná slůvka, jež jednou budete učit i své děti, tedy „prosím“ a „děkuji“. Jste vděční, že vám partner/partnerka pomohli nebo něčím udělali radost? Pak si to nenechávejte pro sebe!

Pomoc po ruce

Čas od času svěřte dítko babičce či hlídací tetě a udělejte si s partnerem/partnerkou romantický večer jen a jen pro sebe. A až bude váš potomek o něco větší, vyrazte si ve dvou třeba na celý víkend! Nemusíte se bát, že byste spadli do kolonky „špatní rodiče“. Kdepak! Budete především spokojenými rodiči a hlavně šťastnými partnery.

Rodič nepřestává být partnerem

Pamatujte, že i když se vám právě narodilo miminko a vy jste na sebe převzali tu nejkrásnější roli na světě, tedy roli rodiče, stále jste partnerkou či partnerem. A rodičovská láska s tou partnerskou by neměly soutěžit. Spíše by se měly doplňovat a existovat vedle sebe. Chce to hlavně zpočátku nějaké to úsilí, ale nepolevujte! I na spokojeném partnerství závisí štěstí vaší rodiny!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat