Dlouhověkost a prevence nemocí. Vedlejší účinky partnerského vztahu, o kterých se moc nemluví

19.10.2017 | Vztahy

Dal by se váš vztah nazvat harmonickou procházkou růžovou zahradou? Můžete si gratulovat. V dokonalém partnerovi totiž máte recept na dlouhověkost i účinnou prevenci srdečních chorob a vysokého krevního tlaku!

Že samota je zdraví škodlivá, na to lékaři i psychologové poukazují již pěknou řádku let. Znamená to tedy, že soužitím ve vztahu se vyhneme chorobám a při troše štěstí se dožijeme i delšího věku? Představte si, že přesně takhle to funguje. Aby to ale nebylo tak jednoduché, má to jednu podmínku – svazek musí být stoprocentně harmonický, jinak ztrácí všechny blahodárné účinky. Proč by takové partnerství mělo být na předpis?

Prevence srdečních chorob, která funguje

Infarkt myokardu, angina pectoris či trombóza? S trochou nadsázky by se dalo říct, že tyto zdravotní komplikace jsou hrozbou hlavně pro svobodné a zadaní si mohou s úlevou oddechnout. Nedávná americká studie provedená na univerzitě v Pittsburghu naznačuje, že ženy ve spokojených vztazích mají významně nižší riziko vývoje kardiovaskulárních chorob. Jak vidno, láska nejenže hory přenáší, ale strčí do kapsy i prášky na vysoký cholesterol.

Konečně nalezené tajemství dlouhověkosti

Málokoho by asi napadlo, že hlavní ingrediencí receptu na dlouhý život je právě manželství. Nicméně přesně tohle vědci z americké michiganské univerzity tvrdí, a svůj odvážný názor dokonce se vší parádou publikovali v odborném časopise Psychological Science. Podle nich jsou sezdaní jedinci zdravější, spokojenější, odolnější proti nemocem a také se méně stresují. Pochopitelně za předpokladu, že soužití není problematické a nevystihuje dění v rušné italské domácnosti.

Lék na rakovinu v podobě romantiky

Výzkumní pracovníci z jiné části Spojených států, tentokrát z univerzity v Iowě, jdou ve výčtu zázračných účinků ještě hlouběji. Jsou totiž na základě svých poznatků přesvědčení, že pacientky trpící rakovinou vaječníků, které mají silné společenské vazby a žijí v romantickém vztahu, mají při srovnání s těmi, které sociální vazby postrádají, více přirozených buněk bojujících proti rakovině. A rozdíl prý vůbec není zanedbatelný!

Regulátor krevního tlaku s úžasnými výsledky

Harmonický svazek také snižuje vysoké hladiny krevního tlaku, takže pomáhá vyhrát boj s hypertenzí. Alespoň tak to uvádí studie zveřejněná v časopise Annals of Behavioral Science. Její autoři zároveň poukazují na to, že dlouhodobé páry vykazují i méně bolestivých stavů, mezi které patří migrény a běžné svízele, jako jsou bolesti zubů, kloubů, hlavy a taktéž svalů. Efektivní univerzální léčba, co říkáte?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat