Způsoby, jak se zamilovat znovu a znovu

03.11.2017 | Vztahy

Říká se, že láska je pomíjivá. Pravdu? Je to tak. Její lesk se však dá oprášit. Jak? Vyberte si některý z těchto zaručených tipů, díky kterým se můžete znovu zamilovat!

Dlouhodobý vztah? V mnoha ohledech báječný. Výzkumy ukazují, že šťastné páry jsou na tom oproti těm svobodným lépe, a to nejen ze zdravotního hlediska. Koneckonců, milující partner může nabídnout fyzickou a emocionální podporu, když je potřeba. Na druhou stranu, po letech sňatku dochází k jakési vyčpělosti a stereotypu. Dá se vůbec vrátit zpátky na tu romantickou a smyslnou cestu? Jistě, a to hned několika způsoby!

Větší citlivost, prosím!

Dlouhodobé páry se navzájem tolik nedotýkají,“ popisuje Wendy Walsh, klinická psycholožka z provincie Nové Skotsko s tím, že bez toho se znovu nelze zamilovat. „Když se dotýkáte jeden druhého, zvláště na kůži, spustí se hromada chemikálií, které mohou vyvolat něžné a milující pocity,“ nechává se slyšet pro portál Health s tím, že by se každý měl zamyslet, kolik fyzického kontaktu denně dává a přijímá. Pokud jde jen o letmé polibky ráno při snídani, zkuste jít dál. Již dvacetivteřinové objetí uvolňuje nemalé množství oxytocinu.

„Většina manželských párů se objímá méně než tři sekundy. Já doporučuji delší fyzický kontakt, a to dvakrát až třikrát denně. Může to změnit vaši biochemii. Začnete se znovu propojovat,“ dodává Wendy Walsh.

Spěte nazí

Stejného chemického koktejlu se můžete dočkat i během spánku, kdy se vaše těla dotýkají. Ve skutečnosti průzkum v roce 2014 předložený na Mezinárodním vědeckém festivalu v Edinburghu potvrdil, že páry, které spí bez pyžama, hlásí větší spokojenost se vztahem. Tak z postele vyhoďte psa a přitulte se!

Limitujte technologie

Mobily a tablety během večeře? Zapomeňte. Průzkum Brighamské Young univerzity z roku 2014 varuje, že 70 procentům lidí chytré telefony zasahují do jejich milostného života. Wendy Walsh proto doporučuje uzavřít smlouvu. Žádné telefony a televize při jídle a ani v ložnici. Pokud se tak společně nedohodnete v rámci romantické chvíle.

Vezměte si dovolenou

Pokud povinnosti dovolí, naplánujte si volnou chvíli jen pro vás dva. I prodloužený víkend dělá divy. Podle odborníků třeba takové mazlení v hotelu podporuje emocionální vzpruhu a posiluje pouto mezi partnery.

Přestaňte se brát jako inventář

Je snadné přestat vyjadřovat vděk za věci, které považujete za samozřejmost. Napište na lístek vzkaz, že děkujete za ranní kávu, nebo že večer počkáte s večeří, protože si vážíte toho, že partner pomáhá v domácnosti (například). Tímhle „naučíte“ i drahou polovičku tomu, že ani jeden z vás není inventář.

Mazlete se a líbejte

Oxfordská univerzita hlásí, že časté líbání je pro opětovné zamilování důležitější než sex. Prý se obzvlášť osvědčuje polibek v délce trvání 30 vteřin. Ten totiž vyplavuje mazlící hormon oxytocin. Myslete na to třeba před spaním…

Zaměřte se na pozitivní věci

„Když už jste ve vztahu nějakou tu dobu, je snadné soustředit se pouze na negativní věci,“ dál popisuje Wendy Walsh s tím, že právě tohle může vést k otupělým a zraněným pocitům nespokojenosti – na obou stranách. Místo toho „vytáhněte“ všechno to dobré, co se vám na partnerovi líbí.

Tuhle techniku často používám v rámci své terapie. Páry se díky ní často ujistí, že sdílejí stejné myšlenky, a taky si vyjádří komplimenty. Je to báječné,“ tvrdí zmíněná klinická psycholožka. A co dál můžete pro svůj vztah a lásku udělat?

Zahrňte do svého života překvapení, podpořte své vlastní zájmy (díky nim budete spokojenější), staňte se součástí koníčků protistrany, ale zároveň se podílejte na něčem společném. A taky choďte mezi lidi.

V roce 2014 studie detroitské Wayneské státní univerzity připomněla, že se v lidech probouzí romantické city poté, co vidí své partnery ve společnosti přátel a známých. No jo, občas vám jiní musí připomenout, co je na vašem partnerovi tak žádoucí a sexy!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat