Dočasná pauza vztahu prospěje pouze s jasně danými pravidly

18.09.2023 | Vztahy

Na pár dní či týdnů vyklidit prostor a získat tak čas jenom pro sebe? Někdo považuje pauzu ve vztahu za holé šílenství. Jenže stovkám jiných naopak navrátil do svazku lásku a porozumění. V jakých případech bude odloučení pracovat pro vás?

„Dáme si pauzu.“ Věta, při níž se kdekomu orosí čelo s tím, že je to jen jemnější definice rozchodu, který tak jako tak přijde. Vidíte to stejně? Možná se pletete na celé čáře. Vztahoví terapeuti totiž tvrdí, že odluka partnerů může naopak přispět k posílení citových vazeb i vzájemné důvěry. Ovšem platí to pouze v případě, že si pravidla dočasné separace dvojice stanoví předem. Je prozatímní svoboda efektivní náhražkou za manželskou poradnu?

Sázka na divokou kartu

„Samozřejmě, pokud jeden člověk zahájí přestávku, protože potkal někoho jiného, s kým si to chce vyzkoušet, není to nejlepší plán,“ upozorňuje hned ze startu losangeleská psycholožka a certifikovaná sexuální terapeutka Holly Richmond. Expertka je toho názoru, že provizorní izolace je užitečná jenom tehdy, když oba účastníci sdílí totožná očekávání, a jsou tak říkajíc na stejné vlně. S tím naprosto souhlasí i manželská poradkyně z americké Floridy Rachel Needle.

„Všechny páry, které tuto možnost zvažují, by se na průběhu odloučení měli předem domluvit. Jedině tak to může splnit svůj účel a přinést do budoucna pozitivní změny, které vztah posílí,“ zdůrazňuje zmíněná „láskoložka“. Jak by to podle této ženy, která už pomohla odvrátit nespočet manželských krizí, mělo vypadat v praxi? Asi nějak takhle…

Ujasněte si pointu přestávky. Oba

Potřebujete si jen pročistit hlavu? Rozhodnout se, jestli má smysl ve vztahu pokračovat? Nebo chcete otestovat, jestli by se vám po partnerovi vůbec stýkalo – a jestli ano, za jak dlouho? Ať tak či tak, jděte s pravdou ven a kápněte božskou už ve chvíli, kdy si balíte tašku. Váš protějšek by měl vědět, o co tady kráčí. A stejně tak vy, pokud tohle celé vůbec nebyl váš nápad.

Vymezte přesné hranice

Pakliže jste rozhodnutí učinit tento krok, prodiskutujte se svojí polovičkou, jak dlouho pauza bude trvat, alespoň nějak přibližně. Rovněž je důležitá předchozí domluva na tom, zda spolu v čase odloučení budete komunikovat nebo se „lustrovat“ na sociálních sítích. Poslední a možná nejdůležitější bod rozhovoru by se měl týkat věrnosti. Na to nezapomínejte!

„Pokud se jedna osoba rozhodne mít sex mimo přerušený vztah a druhá předpokládá monogamii, může odmlka napáchat mnohem více zla než dobra,“ varuje další vztahová koučka, tentokrát Alexandra Katehakis z americké Kalifornie.

Naložte se samotou moudře

Vnímejte pocity, jež se vám v „azylu“ honí hlavou. Jsou tím nejlepším ukazatelem, který vám napoví, na co se po návratu domů vlastně připravit. Je vám úzko, nebo z vás spadl pomyslný těžký balvan?

„Jestli se i bez partnera cítíte naprosto v pohodě, a neregistrujete absolutně žádný smutek, berte to jako možné znamení, že váš vztah pro vás není úplně nejvhodnější. V opačném případě si můžete být jistí, že si po ukončení přestávky budete bližší, než kdy předtím,“ předpovídá Holly Richmond.

Zdroj: www.drhollyrichmond.com/media/, researchgate.net/publication/259169819_Psychological_and_interpersonal_dimensions_of_sexual_function_and_dysfunction_in_women_An_update, názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat