Za něžné přezdívky pro partnery mohou naše matky

17.12.2017 | Vztahy

Jsou lidé, kteří pro své partnery používají něžné přezdívky, a ti, kteří je používají, ale tají to a vehementně popírají. Podle psychologů je to ale nevyhnutelné. Proč? Můžou za to matky. Když se totiž dítě narodí, to, co je láska, mu vtiskuje matka svou něhou a chováním. Jenže ona je také tou, která na něj jako první hovoří a používá zdrobněliny.

Když jako dospělí navazují lidé velmi intimní a citově hluboké vztahy s jinou osobou, automaticky začnou používat něžné zdrobněliny typu miláček, koblížek, pupíček, ušáček apod.

Návrat do minulosti

„Specifickou řeč s miminky používají matky po celém světě napříč všemi kulturami. Slouží jako způsob, jak si kojenec osvojuje základy jazyka a vyjadřuje také lásku a podporuje pouto mezi matkou a kojencem,“ vysvětluje profesor Dean Falk z Florida State University.

Jakmile se člověk zamiluje a vytvoří si něžné citové pouto k druhé osobě, vrací se vlastně do prvních měsíců života, pociťuje něco, co vnímal jako miminko v náručí své matky. Tehdy se mozek vrací k potřebě používat řeč miminek a partner – i když je to statný medvěd – je najednou medvísek, ňufáček či kuřátko.

Ale je to jen projevem dobrého mateřství a láskyplné péče, kterých se člověku dostávalo.

Univerzální láska

„Páry, které spolu takto hovoří, se noří zpět do prvotních zkušeností, když byli kojenci a zažívali první lásku, od matky,“ tvrdí profesor Falk.

Užívání zdrobnělin pro partnera i pro miminka je univerzální pro lidstvo všech kultur. Liší se jen jazykově. Tedy každý jazyk má většinou nejvíce pojmenování na to písmeno abecedy, které matky používají s miminky nejčastěji. A to vychází ze specifika jazyka a jeho výslovnosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat