Když ženy nevidí muži do obličeje, dávají přednost svalovcům

18.12.2017 | Vztahy

Výzkumy přitažlivosti jsou velmi náročné a experimentálně se těžko vyhodnocují. Nicméně řada psychologických pracovišť světa se snažila v minulosti popsat to, co muže a ženy na opačném pohlaví nejvíce přitahuje. A s jednou studií přišli také vědci z Austrálie. Práci si ulehčili tím, že chtěli vědět, co na mužích přitahuje ženy, když nevidí dotyčným mužům do obličeje.

Obecně se ví, že obě pohlaví považují za nejatraktivnější část lidského těla právě obličej. Ten symetrický a pohledný má velkou přednost, i když fyzická konstituce není ideální. A platí to i naopak. Ale co se ženám líbí na mužích, když nejsou ovlivněny obličejem, už vědí psychologové z Griffithsovy univerzity v Queenslandu.

Ti provedli experimentální výzkum u 150 žen, což není statisticky zrovna nejprůkaznější počet. Nicméně ženy měly hodnotit postavy muže, když neviděly hlavu, a vybírat ty jedince, kteří je přitahují nejvíce. Podle očekávání to byli muži s širokými rameny, vyvinutými svaly a vysokou postavou. A z podrobnějšího hodnocení vyplynulo, že atraktivitu muže (bez obličeje) nejvýrazněji ovlivňovalo to, jak byl silný při zápolení s těžkými předměty.

„Odhadovaná síla mužského těla ze všech proměnných tvořila sedmdesát procent jeho přitažlivosti. Účinek výšky a váhy na přitažlivost může naznačovat, že ženy reagují na signály týkající se zdraví nebo na to, jaké výhody v agresivním souboji, při lovu či jiném boji může mít vysoké a svalnaté tělo,“ míní doktor Aaron Sell z Griffithsovy univerzity.

Svaly versus bezpečí

Velmi zajímavé výsledky týkající se skutečnosti, že jsou ženy přitahovány silnými muži, přinesl výzkum z Leicesteru. Odhalil totiž zajímavý paradox. Ženy dávající přednost fyzicky dominantním a sexuálně velmi přitažlivým mužům se samy považují za velmi zranitelné a snadno zneužívané. Bez ohledu na to, zda jim nějaké riziko skutečně hrozí.

Tyto ženy, které si za partnery volí dominantní a temné typy mužů, byť jsou sexuálně velmi přitažliví, se přitom bojí více právě znásilnění a zločinů souvisejících s hrubým chováním mužů.

„Preference pro fyzicky přitažlivé a dominantní muže souvisí s vlastní vnímanou zranitelností. Ženy se silnou preferencí pro fyzicky přitažlivé a dominantní muže se cítí být relativně ohroženy, jsou bázlivější a náchylnější ke zločinnému pronásledování než jejich vrstevnice, a je přitom jedno, jaké je skutečné riziko,“ tvrdí doktorka Hannah Ryder z University of Leicester.

V experimentálních výzkumech prokázala, že dotyčné ženy se zločinů a hrubosti bojí i za bílého dne na bezpečných místech víc než jejich vrstevnice, které si podobné typy mužů nevyhledávají, ale které přitom procházejí temnou noční ulicí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01
69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat