Naučte se pomoci kamarádce, která je v depresi

17.01.2018 | Vztahy

Kamarádka přišla o práci, rozešla se s přítelem, nebo jí zemřela matka. Podobné situace si žádají citlivý přístup. Co v takovém případě můžete dělat?

Je důležité si uvědomit, že extrémní smutek, nebo rovnou deprese, může potkat kohokoli a kdykoli. Podle americké Psychiatrické asociace dokonce jeden ze šesti lidí minimálně jednou v životě depresí trpí.

„Člověk, který jí prochází, se izoluje od ostatních, takže je vůči němu důležité vykročit správný směrem,“ objasňuje americká psychiatrička Tracy Cummings s tím, že v těchto případech dokonce i pouhé oslovení osoby v nouzi může znamenat buď krok vpřed, nebo naopak vzad. Je v této nezáviděníhodné situaci vaše kamarádka? Zde je několik způsobů, jak jí můžete pomoci.

Nabídněte svůj čas

Vaše kamarádka najednou nechce jít ven, nebere telefon, neodpovídá na zprávy. Tomu se není co divit. Mnohokrát lidé, kteří jsou v depresi, nechtějí zatěžovat někoho jiného svými pocity. Ale je důležité jim ukázat, že jste ochotní být součástí řešení. Vaší úlohou není napravovat, ale zůstat v těžké chvíli.

Mluvte o tom

Jistě, může být nepříjemné o smutné události hovořit, nicméně přítel je někdo, kdo poskytuje oporu. Kamarádka musí vědět, že si všímáte toho, co se s ní děje, a že jí chcete pomoci. Požádejte ji o to, aby vám řekla, jak se cítí.

Zkuste nabourat izolaci

Lidé mají tendenci se izolovat, což jejich už tak špatný psychický stav může ještě zhoršit. To je důvod, proč je vhodné své kamarádce nabízet nejrůznější aktivity, ať už jde o film či společně strávený čas u kávy. Větu začněte stylem: „Byla bych opravdu ráda, kdybys šla se mnou ven.“ Nenechte se odbýt.

Vylečte smutek dobrovolnickými pracemi

Psychologové se domnívají, že když „depkař“ vidí cizí neštěstí a dění kolem sebe, přestane nad sebou tolik přemýšlet. Proto se vyloženě nabízí dobrovolnická činnost. Vyberte něco, co s kamarádkou můžete dělat společně.

Přemlouvejte k pohybu

Gauč nebo postel. Prvních pár dní od stresující události se tato místa stávají útočištěm číslo jedna. Dobře, na podobný únik má kde kdo nárok, nicméně po týdnu už to moc zdravé není. Jde o to, že žal a polehávání často doprovází alkohol, který k lepšímu psychickému stavu rozhodně neprospívá. Na druhou stranu, i malá procházka na čerstvém vzduchu může pomoci. Vezměte kamarádku „pod křídlo“ a protáhněte ji parkem. I lehká fyzická aktivita spouští produkci endorfinů, chemických látek v mozku, které snižují některé symptomy deprese.

Uvařte zdravé jídlo

Deprese může způsobit, že dotyčná přestane jíst. Kamarádce navrhněte, že se spolu navečeříte. Výzkumy jasně prokazují vztah mezi stravou a duševním zdravím. Jedna studie dokonce odhalila, že modifikovaná středomořská strava významně pomáhá zmírnit smutek a žal. Takže, co bude k jídlu?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat