Páry, v nichž oba partneři pijí alkohol, bývají šťastnější

28.01.2018 | Vztahy

O alkoholu se ve vědeckých kruzích mluví už dlouho. Sotva se ukázalo, že je vlastně zdraví prospěšný, našla se jeho další zajímavá „schopnost“. Prý utužuje vztahy! Má to však jednu podmínku – musíte ho pít spolu s partnerem.

Alkohol už dávno není považován za metlu lidstva, ze které nic dobrého nekouká. Odborníci ho na základě mnoha studií už vzali na milost s tím, že pokud se pije v přiměřeném množství, tlumí deprese, pomáhá s hubnutím a dokonce prý zpomaluje stárnutí. Tedy alespoň v případě vína. Pěkně vychlazený chmelový mok pro změnu údajně předchází osteoporóze, reguluje cholesterol a brání rozvoji demence. Už to samo o sobě staví alkohol do hodně příznivého světla. Jenže pozor, on také upevňuje vztahy!

Kde to teče, tam je láska?

Skočíte občas se svým protějškem „na jedno“ do místní hospody, nebo si v pohodlí domova raději vychutnáváte dvě deci nějakého lepšího archivu z vinných sklípků? Buď jak buď, zřejmě děláte pro zachování stability svého svazku víc, než si vůbec myslíte. Společné popíjení v páru je totiž něco, co by vám doporučil nejeden manželský poradce – a to úplně bez nadsázky.

Promile v krvi jako prevence rozvodu

Závěry poněkud netradiční americké studie zveřejněné v časopise Journals of Gerontology sdělují, že dvojice, které spolu konzumují alkohol, bývají stabilnější, harmoničtější a spokojenější. Také spolu vydrží mnohem déle. Pochopitelně oproti vztahům, ve kterých se na dno sklenky dívá jenom jeden, zatímco druhý vyčítavě suší pysky. Pokud se vám tato informace zdá při nejmenším přitažená za vlasy, pravděpodobně nejste jediní. Nicméně důkazy podpírající její pravdivost skutečně existují.

Co s načatým večerem? Tak už to nalij

Výzkumníci totiž pěkně dlouhou dobu zkoumali soukromí téměř třech tisíc manželských párů. Nutno dodat, že se rozhodně nejednalo o čerstvé novomanžele, neboť monitorované dvojice žily v jedné domácnosti v průměru 33 let. Po tom, co odborný tým prostřednictvím dotazníků zpovídal všechny respondenty, byla překvapivá pravda na světě. Ze získaných poznatků vyplynulo, že muži i ženy, kteří si spolu pravidelně dávají skleničku, vykazují spokojenost, hádají se čistě výjimečně a chovají k sobě patřičný respekt a úctu. Jinými slovy, pijani mají tak zdravý vztah, že by jim kdekdo mohl závidět!

„Nejsme si vůbec jistí, proč tomu tak je. Domníváme se však, že páry, které dělají více volnočasových aktivit společně, mají kvalitnější rodinný život, což posiluje jejich vzájemné vazby,“ vysvětluje autorka studie a zároveň psycholožka působící na americké Michiganské univerzitě. No, možná je poněkud zavádějící vnímat pití alkoholu jako aktivitu pro volný čas, ale na stranu druhou, jestli to fakt funguje, možná to stojí za pokus. Nebo ne?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat