Objímání s hlavou na levém rameni je zdvořilostní. Objetí na to pravé vyjadřuje nejhlubší city

08.02.2018 | Vztahy

Řeč těla vyjadřuje nejvnitřnější pohnutky a emoce mnohem přesvědčivěji než slova, která pronášíme. Podle psychologů fyzické projevy vyjadřují obsah sdělení z pětapadesáti procent, zabarvení či tón hlasu z osmatřiceti procent a samotná slova jen ze sedmi procent. Výborně to demonstruje objímání při setkání či loučení. Hluboké city a emoce dáváme najevo objímáním s nakloněním celého těla doleva (hlava na pravém rameni) a naopak neosobní a letmé setkání objetím s nakloněním těla doprava (hlava na levém rameni).

Psychologové už dlouhodobě vědí, že chování ovlivňuje silně to, kterou část mozku zapojujeme. Levá hemisféra ovládající pravou část těla je racionální, zatímco pravá hemisféra mozku ovládající levou část těla je emoční.

Emoce versus racionalita

Vědci z Ruhr-Universität v Bochumi to prokázali také analýzou objetí 2,5 tisíce osob. Porovnávali výskyt pravostranných či levostranných objetí ve vztahu k různě emočně zabarveným situacím.

Při loučení či shledáním s milovanými osobami – emočně náročná situace – mnohonásobně častěji lidé kladli hlavu protějšku na pravé rameno a tělem se natáčeli tedy vlevo. Aktivnější totiž byla pravá – emoční – polovina mozku, která řídí levou část těla. Proto natočení vlevo.

Naopak při náhodném setkání se známými nebo při využití známé pouliční akce „objetí zdarma“ lidé mnohem častěji natočí tělo doprava a položí hlavu na levé rameno objímaného. Tehdy totiž tělo řídí levá – racionální – polovina mozku.

„Když lidé objímají někoho, emoční a motorické centrum v mozku spolu reagují a v emočním kontextu dojde k natočení těla doleva,“ vysvětluje psycholog Julian Packheiser z Ruhr-Universität.

Muži versus ženy

Existují také rozdíly mezi pohlavími. Ženy i v emočně neutrální situaci často natočí tělo doleva, protože jsou více ovládány pravou – emoční – částí mozku. Muži jsou častěji ovládáni levou – racionální – hemisférou. Zvláště v situacích, kdy se potkávají s jinými muži. Proto se dva muži ve většině situací, které vyžadují objetí, natočí doprava.

„Muži považují objímání mezi muži za něco negativního, mají tendenci obecně takové objetí vnímat negativně, i když je situace neutrální,“ dodává spoluautor výzkumu doktor Sebastian Ocklenburg.

Milenci a intimní partneři se nejčastěji objímají s tělem natočeným nalevo (hlava na pravém rameni protějšku).






Celkem 13 komentářů

Co je to za květy leknínu?
10.02.2018
Mám tisíc otázek na žádnou vzpomínku
10.02.2018
Je to možné, aby si miloval aj nemozné dievča?
10.02.2018

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat