Nervózní nevěsta nebo smutné dětství. Nejen tyto faktory zvyšují pravděpodobnost rozvodu

08.02.2018 | Vztahy

Že dnes manželství krachují jako na běžícím páse, to je všeobecně známý fakt. Ale co za tím stojí? Možná se budete divit, ale prý nervozita žen během svatebního dne. I muži ale přispívají svojí troškou do mlýna – třeba tím, že se mračí na svých fotografiích z dětství!

Z „černých manželských kronik“ vyplývá, že téměř každý druhý svazek končí rozvodem, přičemž soudy ročně oficiálně odloučí přibližně 26 tisíc párů – tedy alespoň tak praví české statistiky. Situace není takhle alarmující jenom u nás, neboť hodně podobně to „chodí“ i jinde ve světě. Co se to děje? Tak na to se odborníci prostřednictvím svých studií snaží přijít už nějakou dobu. Jejich odpověď na otázku, proč se tolik sňatků rozpadá, má po mnoha letech bádání jasnější obrysy. Kromě nevěry je totiž možná příčina i tam, kde byste to vážně nečekali. Třeba?

Nervózní nevěsta jako předzvěst katastrofy

Která dáma nemá nervy na pochodu, když kráčí uličkou k oltáři? Těch, které jsou naprosto v klidu, je jako šafránu – možná i méně. Jenže to je právě ten problém. Závěry americké studie publikované v magazínu Journal of Family Psychology sdělují, a teď se raději něčeho podržte, že pokud je žena v bílém krajně neklidná a má studené nohy, riziko rozvodu se dvojnásobně zvyšuje. Za dobrou zprávu se dá považovat alespoň to, že rozrušený ženich nemá žádný vliv na budoucí stabilitu. Tak ještě že tak!

Nízký věk novomanželů. Jo, tak to je problém

Mladá láska? Ta je sice krásná a vášnivá, ale málokdy překoná všechna úskalí osudu. Psychologická konvenční moudrost totiž tvrdí, že vdavky po čerstvém dosažení plnoletosti nejsou tou nejlepší sázkou na trvalé spojení.

„Ve své praxi se neustále setkávám s klienty, kteří se brali příliš mladí. Po letech však zjišťují, že to byla chyba, jelikož postrádají zkušenost s jinými partnery. Mnozí tak začínají cítit silné volání po radikální změně,“ připouští newyorská licencovaná psychoterapeutka a vztahová poradkyně Rachel Sussman. Odbornice zároveň dodává, že jestliže si dvojice nasadí snubní prstýnky až po třicítce, šance na odluku činí „jen“ pět procent.

Něco jako geny. Ty rozvodové

Američtí výzkumníci se na základě své sociální studie domnívají, že má-li jedinec odloučené rodiče, pravděpodobnost, že ho potká stejný osud, nabírá čtyřicetiprocentní obrátky – a bude hůř. V případě, že se dotyčný skutečně rozvede a skočí do chomoutu znovu, riziko rozvodu se dotýká bezmála sta procent. To jako vážně?! No prý ano, nešetří děsivou prognózou experti. Je tedy jasné, že uspořádání další svatby ve stylu „do třetice všeho dobrého“ je marná snaha, plýtvání časem, nervy i penězi.

Smutné dětství manžela

Dalším nebezpečným faktorem, který s láskou dokáže udělat „krátký proces“, jsou fotografie z dětství. I podle nich se dá prý snadno určit, zda dva zůstanou spolu! Hned ve dvou výzkumech se britští psychologové zaměřili na snímky z mládí několika stovek jedinců. Respondenti nejprve oprášili rodinná alba a poté hodnotili svá manželství. Závěrečná analýza překvapivě prokázala, že muži, kteří se na podobiznách mračí, se pětkrát častěji rozvádějí – tedy oproti těm „usměvavým“. No, tak tohle je taky gól… Vidíte to stejně? S obavami teď můžeme čekat na další závěry průzkumů, protože kdoví, co všechno ještě nahrává rozchodům!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat