Zvládněte hádku dřív, než se promění v nepříjemný boj

28.03.2018 | Vztahy

Ačkoli se mezi námi najde jen malá hrstka lidí, kteří by si hádky kdovíjak užívali, bývají nejrůznější spory a výměny názorů poměrně běžnou součástí života většiny z nás. Hádky jsou přirozené v každém vztahu, ať už partnerském, pracovním nebo třeba mezi rodiči a dětmi. Ovšem občas se i malé spory dokáží pořádně zvrtnout. Jak tomu předejít?

I když jsme všichni už pár hádek zažili, neznamená to, že jsme v jejich vedení a zvládání mistry. Naopak. Hádky v nás odhalují emoce, které se jen stěží zvládají a na které nebýváme příliš pyšní. Jak tedy spor zvládnout dřív, než nadělá víc škody, než je nutné?

Dýchejte, dýchejte, dýchejte

Během hádky se naše tělo instinktivně připravuje na boj. Vylučuje adrenalin, je napnuté, můžeme pociťovat nevolnost, ale i příval energie. Zkrátka jsme celí nastartovaní buď vybuchnout, nebo utéct. A ani jedno k řešení sporu nepřispěje.

Takže co teď? Začněte zhluboka dýchat. Doslova. Dodáte totiž více kyslíku svému mozku a budete schopni lépe myslet. Což se v zápalu hádky hodí.

Já chci přestávku

Další z možností, jak nenechat hádku nepříjemně vygradovat, je vyhlásit přestávku. Neznamená to, že se spor nevyřeší, ale že se jeho řešení odloží do chvíle, než se obě strany uklidní a uspořádají si myšlenky.

Mimochodem, znáte onu radu, že byste neměli jít spát, aniž byste hádku vyřešili? Tak podle řady odborníků už to příliš neplatí – naopak se může stát, že ráno se vám problém, kvůli kterému jste se „chytli“, nebude zdát zdaleka tak složitý a vyřešíte ho během chvilky bez zbytečných emocí.

Dejte prostor argumentů

Dost často se stává, že v rámci hádky obě strany mluví (či křičí) přes sebe, aniž by vlastně věděly, co ta druhá říká. A to také nepřispívá k rychlému řešení sporu. Takže si s partnerem/partnerkou dejte prostor k tomu, abyste se navzájem vyslechli. Zkrátka abyste oba dostali možnost předložit své argumenty.

Třeba nakonec zjistíte, že vše pramení jen z drobného nedorozumění a celá hádka vznikla úplně zbytečně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat